София Прайд чества 15-годишен юбилей


София Прайд чества 15-годишен юбилей
Снимка: София Прайд

Под мотото "Горди да бъдем" на 18 юни тази година, най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България ще отбележи своя 15-годишен юбилей.

София Прайд – традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора) се провежда за първи път през 2008 г., 38 години след първия парад на гордостта, който се случва на 28 юни 1970 година в Ню Йорк. Прайд шествията и до днес остават един от най-важните инструменти на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да постави на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.

Концертът на София Прайд с участието на някои от най-големите звезди на България по традиция ще се проведе пред Паметника на съветската армия. Вратите ще отворят в 14:00 ч., музикалната програма ще започне точно в 16:00 ч., а самото шествие ще се проведе от 19:30 до 21:00 ч. 

За първи път в столицата отваря и Прайд информационен център, съобщи организаторът Симеон Василев.

"Дори да се страхуват, дори да мислят, че е нещо скандално, провокативно, което не е, бих ги поканил да дойдат и с очите си, дори наблюдавайки отстрани, да видят за какво събитие става на въпрос. Защото ще видят една друга България, пълна с млади, цветни хора, щастливи от това, че са част от една общност", казва Василев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама