Съвети и препоръки за начинаещи в карането на колело


Съвети и препоръки за начинаещи в карането на колело
Снимка: martobike.bg

Ако тепърва навлизате в колоезденето, поздравления, очаква ви фантастично изживяване! Чудесно е, че редиците на любителите на колоезденето се увеличават, но знаем, че в началото много неща могат да изглеждат трудни. Освен очевидните правила за движение по пътищата, които важат за велосипедистите, изглежда има и много неписани правила.

Нека си признаем: забравете клишетата. Карането на велосипед трябва да е преди всичко удоволствие. И за да можете да карате с възможно най-голямо удоволствие и комфорт, сме събрали няколко съвета за начинаещи велосипедисти. Това не са правила, а само съвети и подсказки за вашата безопасност и удоволствие.

НЕ СЕ НАТОВАРВАЙТЕ ИЗЛИШНО.

Упражненията се правят постепенно, започнете с малки упражнения и позволете на тялото да се адаптира, като постепенно увеличавате разстоянието. Не започвайте твърде бързо карането или тренировката, за да имате достатъчно енергия за втората половина на маршрута.

НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ЗА ОБОРУДВАНЕТО СИ

Не е необходимо да имате готина униформа, контактни педали, нов карбонов велосипед и т.н., за да се наслаждавате на колоезденето. Разбира се, добрата екипировка е хубава, но най-важното нещо, с което трябва да започнете, е просто да излезете навън и да карате. А след известно време можете да се отдадете на подобрения и ъпгрейди на оборудването.

ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИЯ ЗА ВАС РАЗМЕР НА ВЕЛОСИПЕДА И РЕГУЛИРАЙТЕ ПОЗИЦИЯТА СИ НА КАРАНЕ.

Добрата настройка на велосипеда е един от най-важните аспекти на колоезденето. Ако изпитвате болка или дискомфорт по време на каране, не можете да прекарвате много време на велосипеда, независимо от мотивацията и страстта ви към колоезденето. Основните параметри за напасване са височината на седлото и разстоянието между седлото и кормилото. Седлото трябва да е достатъчно високо, така че (както беше споменато по-рано) кракът да е почти напълно изправен, докато е върху педала в най-ниската точка, като остава леко сгънат в коляното. Специалистите от Martobike.bg съветват, че трябва да се внимава много при покупката на велосипед и избора на подходящ размер. Много е важно и да се намери вашата подходяща позиция на каране. Богата гама модели и видове може да откриете на страницата – Велосипеди от Martobike.bg

РЕДОВНО СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ВЕЛОСИПЕДА СИ.

Не е необходимо да сте професионален механик, за да разберете основите на грижата за велосипеда си. Редовно смазвайте веригата на велосипеда, за да издържи по-дълго на всички части и компоненти на велосипеда ви, като в резултат на това спестите доста пари. Проверете дали гумите на велосипеда ви са правилно напомпани.

НОСЕТЕ РЕЗЕРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЕМОНТ

В един момент се наслаждавате на скоростта и на движението по пътеката и изведнъж се чува онзи неповторим звук, а миг по-късно стоите със спукана гума и празненството свършва. Планът ви в случай на спукване на гума може да бъде да се обадите на приятел за помощ или да смените или запечатате гумата сами. Нямате представа колко по-независими и уверени ще се почувствате, ако разполагате с подходящия комплект (резервна вътрешна гума или комплект за ремонт на вътрешна гума и мини помпа) и знаете как да се справите с всичко това.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ СКОРОСТИТЕ - ПРЕВКЛЮЧВАЙТЕ!

Предавките са най-добрите ви помощници, когато трябва да се изкачвате нагоре, и също така са най-добрият източник на скорост на равен терен. Все пак е необходима известна практика и време, за да се научите да избирате правилната екипировка.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ЯДЕТЕ.

Ако пътуването с велосипед е около час, вземете със себе си само вода, без храна можете да минете лесно. Ако планирате да карате 2 часа или повече, вземете със себе си лека закуска и яжте за първи път след 45-60 минути от карането. След това яжте по малко на всеки 15-20 минути.

Ако не се храните по време на дълго каране на колело или тренировка, рискувате да изпаднете в състояние на недостиг на енергия- хипогликемия. Неговите симптоми - умора, раздразнителност, замаяност, гадене, лоша преценка - не са нещо, което искате да изпитвате по време на колоездене, нали?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама