Топ здравословни ползи от кафето


Топ здравословни ползи от кафето
Снимка: https://dabov.coffee

Свикнали сме да приемаме кафето за даденост, да го асоциираме с естественото ни събуждане всеки ден, със свободното време и го разбираме като един от най-добрите поводи за среща с приятели и близки. Но знаете ли, че най-масово консумираната ободряваща топла напитка има не само социални и развлекателни, но и здравословни ползи? Истината е, че за тях се говори отдавна, но за съжаление в някои техни аспекти се прокрадват и редица спекулации и преувеличения. Ето защо ние решихме да ви запознаем не просто с основните, а с доказаните по научен път ползи за здравето от приема на кафе.

Кофеинът значително намалява риска от цироза

Проучването, водещо до този извод, е проведено с пациенти, които злоупотребяват с алкохол. Целта е да се покаже каква е връзката между спиртните напитки и ободряващата кофеинова напитка. Оказва се, че хората, които редовно консумират алкохол, могат да намалят риска от чернодробни увреждания с паралелна редовна консумация на кафе.

Кофеинът като превенция срещу рак на кожата

До подобни заключения стигат учени, които през годините разработват козметични продукти за външна употреба със защитен ефект. Експертите установяват, че екстрактите от кофеин и зелен чай могат да намалят значително риска от туморни образувания в трите дермални слоя. По-късно се стига до извода и, че редовната консумация на кафе под формата на напитка, има подобен, макар и по-слабо изявен ефект.

Безспорно, кафето поддържа нормалните нива на енергиен запас в тялото

Споменаваме тази полза за здравето, за да опровергаем факта, че ободряващата сила на напитката е само мит или плод на внушение. В действителност, учените са категорични, че кофеинът се абсорбира много бързо в кръвния поток и по този начин достига до мозъка с висока скорост. Така напитката потиска невротрансмитера аденозин, който от своя страна може да доведе до умора и спад в когнитивните способности. Паралелно с това, консумацията на кофеин води до активиране на други невротрансмитери – допамин и норадреналин, които пък се смятат за основни стимулатори на централната и периферна нервна система.

Кафето като помощник в отслабването

Идеята е не да се наливате с кафе по цял ден и да очаквате да свалите много килограми. Идеята е, кофеинът да ви служи в общата стратегия за влизане във форма. Така например, ако в режима ви са включени интензивни тренировки, кафето ще ви помогне в увеличаването степента на следните умения: издръжливост и мотивация. От друга страна, сам по себе си кофеинът допринася за по-бързото изгаряне на мазнини, но за целта освен да сте активни в залата, трябва и да намалите калорийния прием на дневна база.

Нещо повече: в кафето има немалко полезни хранителни вещества

Сред тях се срещат и немалко важни за биохимичните и физиологичните процеси в нашето тяло: рибофлавин или В2, пантотенова киселина или В5 и ниацин, познат още като В3. В състава има не малко количество полезни минерали: манган, калий и магнезий. В действителност, количеството на всички така изброени важни хранителни вещества не е много голямо, но по една или друга степен то допринася за общата препоръчителна дневна доза на всяко от тях.

Кафето в подкрепа на сърдечно-съдовата система

Дълги години се говореше, че кафето може да е сериозен враг на хората с проблеми с кръвното налягане. Скорошни проучвания (от 2005-та година) обаче показва, че нормалната дневна доза кафе (от една до две чаши) не могат да повлияят кой знае колко върху артериалното кръвно налягане. Нещо повече – сам по себе си кофеинът може да донесе значителни ползи за сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Според едно изследване от 2013-та година редовната консумация на кафе драстично намалява риска от инсулт и инфаркт, но също така може да подейства прочистващо срещу насъбирането на плаки.

И още превантивни функции на кафето

Не са малко изследванията, които доказват, че ободряващата напитка може да ни предпази от редица заболявания. Най-много са проучванията в областта на неврологичните и дегенеративните болести. Доказано е, че редовната консумация на кафе намалява риска от Болестта на Паркинсон и Болестта на Алцхаймер. Ако излезем от неврологичната сфера обаче, ще видим, че има данни за превантивния ефект на кофеина спрямо диабет тип 2, увреждания на тънкото черво и ензимна недостатъчност на жлъчката.

Всички така изброени здравословни ползи от кафето не бива да се възприемат като препоръка за увеличаване на дневната ви доза от ободряващата напитка. Такова увеличение може да бъде сериозен риск за вашия организъм. Много по-приятно и здравословно е да заложите не толкова на количеството, колкото на качеството на избраното от вас кафе. А ако търсите наистина първокласно кафе, съветваме ви да заложите на доказали се марки като Дъбов.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама