Това е най-добрият ресторант за 2023 (ВИДЕО)


Това е най-добрият ресторант за 2023 (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Ресторантът Central в Лима, Перу, е обявен за най-добрия ресторант в света от Академията The World`s 50 Best Restaurants. Това е първият път в историята на наградата, в който представител на Латинска Америка я получава.

През 2008 г. Вирхилио Мартинес отваря Central в Лима с идеята да създаде изискан ресторант, предлагащ изживяване, типични перуански съставки и техники за готвене. Заинтригувана от това, което тогава било смятано за екстравагантна идея, Пиа Леон се присъединява през 2009 – след това става главен готвач и съпруга на Мартинес, полагайки основите на това, което е днес Central.

Мартинес и Леон споделят дълбока страст към перуанската кулинария, толкова заразителна, че дори сестрата на Мартинес, Малена, е привлечена да оглави изследователското звено на ресторанта. Тримата често пътуват заедно из Перу, срещат се с производители, опитват необичайни съставки и измислят нови начини да ги сервират в чинията.

Освен това три ресторанта от перуанската столица са включени в топ 50 на класацията, а никой друг град в света няма толкова богато представителство в гастрономическата класация за 2023 г.

Тазгодишната церемония по връчването на наградите се проведе във Валенсия, Испания. В класацията нямаше представители на този град, но ресторанти от други испански градове заеха второ, трето и четвърто място – Disfrutar в Барселона, Diverxo в Мадрид и Asador Extebarri в баската община Аспе-Ахондо. Челната петица се допълва от ресторант Alchemist в Копенхаген.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама