Това е най-отровната гъба в България


Това е най-отровната гъба в България
Снимка: iStock

Най-отровната гъба, срещана в България и считана за една от най-токсичните, е "Бледо жълтата мухоморка" (Amanita virosa). Тя е част от семейството Amanitaceae и е известна също като "Смъртоносна мухоморка" или "Бяла мухоморка". Това е бяла гъба с шапка, която покрива дръжката.

Расте в широколистни, предимно дъбови гори, с богати почви от юни до октомври. Счита се за изключително опасна, защото лесно се бърка с бели ядливи печурки от неопитни гъбари.

Консумацията на тази гъба може да доведе до сериозно отравяне, да причини тежки увреждания на черния дроб, бъбреците и други органи, а също смърт. Симптомите обикновено се проявяват след няколко часа след консумацията и включват грипоподобни състояния като гадене, повръщане, диария и силни болки в стомаха.

Смъртността достига над 80%, тъй като отравянето причинява тежка мастна дистрофия на черния дроб, по-слабо изразена в бъбреците и миокарда. Характерно е наличието на светъл период след първоначалните симптоми през който отровения смята че е преживял отравянето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама