Това са най-употребяваните български думи през 2021


Това са най-употребяваните български думи през 2021
Снимка: iStock

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021-ва. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.

В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито допитване гласувахме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите организатори – Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното "преценям", 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

Ключов обаче е анализът, който заедно ще направим на откроилите се лайтмотиви през изминалата година. От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси. Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората, убедени са инициаторите на изследването.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама