Уроците, които научихме от Хари Потър


Уроците, които научихме от Хари Потър
Снимка: Harry Potter

Независимо колко време минава от издаването на първата или последната книга, независимо колко много други филми са дебютирали на екрана от началото на известната поредица – винаги „Harry Potter“ пази специално място в сърцата на почитателите си.

И има ясна причина защо това е така. И книгите, и филмите, които ни срещат с магичния свят, създаден от Роулинг, са изпълнени с много незабравими моменти, които феновете винаги ще носим в себе си. Като започнем от смешните ситуации, през онези сцени, които са ни карали да настръхнем от вълнение или страх, и стигнем до изпълнените с магия уроци, приложими и в истинския живот.

Днес ще си припомним именно тях. Така – просто за да внесем малко вълшебство в ежедневието.

Избирай приятелите си внимателно

Ако има едно нещо, което най-ясно си личи във всяка част от магическата история, то това е, че добрите приятели могат наистина да те спасят. И въпреки че на повечето от нас няма да им се наложи да разчитат на магическите познания на приятелите си в животозастрашаващи моменти, истината е, че всеки от нас има нужда от верни приятели, които да го подкрепят.

Хари послуша своята интуиция и избра да се довери на Рон и Хърмаяни – решение, което многократно се доказа като правилното. Кой от нас може да се похвали уверено, че е направил същото правилно решение?

Трябва да помолиш за помощ, когато имаш нужда от нея

Въпреки че Хари многократно доказа колко способен магьосник е, една негова слабост непрестанно го дърпаше назад при всяка негова крачка. Когато бе изправен пред опасност, първият му инстинкт винаги беше да се опита да се справи с нея сам. Но често именно това го забъркваше в най-много неприятности. И още по-често се случваше проблемите да се разрешат чак когато Хари най-сетне се обръщаше за помощ към приятелите или учителите си.

Ще познаеш човека по начина, по който се държи с другите

Действията на един човек говорят много повече, отколкото думите му. Особено когато става дума за отношението му към подчинените му.

Сириус Блек го каза най-добре: „Ако искаш да разбереш същността на един човек, обърни внимание на това как той се отнася с подчинените си, не с равните.”

Винаги бъди себе си

Хърмаяни, Луна, Рон – в поредицата не липсват уникални персонажи, всеки отличаващ се с нещо специално от останалите. Но именно това, което ги различава, ги прави и уникални. И това, което ги прави уникални, бе и причината те да спасяват себе си и близките си многократно.

Не всеки е такъв, какъвто изглежда

В допълнение на предходния урок – трябва винаги да бъдем готови хората да ни изненадат. Всеки е такъв, какъвто е, но не всеки изглежда такъв, какъвто е.

Още в първата година на Хари в Хогуортс той се убеди в това, когато професор Снейп се оказа съвсем различен от този, за когото всички го подозираха. По същия начин, по който пък Волдемор се оказа скрит зад неподозиран облик.

Всички умират накрая, но не всички живеят

„Недей да съжаляваш мъртвите, Хари. Съжалявай живите, и то най-вече онези, които живеят без любов.“ - Албус Дъмбълдор

Един от най-силните цитати от „Хари Потър“, който всеки почитател добре познава, ни учи на може би най-важния урок от всички. Че животът трябва да се живее и най-вече да се споделя.

Магията е навсякъде около нас

Да, вероятно никой от нас няма да чуе змии да му говорят в зоопарка и няма да накара предметите да полетят във въздуха само с помощта на една (правилно) казана фраза на латински. Но всеки от нас може да се докосне до магията, защото тя е навсякъде около нас.

Именно това е най-ценният подарък, който ни дава творбата на Роулинг – накара всеки от нас да повярва в магията – за поне мъничко или за цял живот. Не е ли това магия също?

До всички почитатели на „Хари Потър“ – не спирайте да пазите магията в себе си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички