Велики четвъртък е. Какво се прави?


Велики четвъртък е. Какво се прави?
Снимка: iStock

Вече преполовихме Страстната седмица, а Великден чука на вратата. Както знаете, всеки ден от тази седмица носи определена символика и традиции, които се предават от поколение на поколение. Ето какво се прави днес, Велики четвъртък, наричан още ден за пречистване. 

Руснаците дори го наричат Чистият четвъртък, за да подчертаят времето за пълно обновяване на тялото и душата. В петък се е случило разпъването и смъртта на Исус.

Много силна молитва за Велики четвъртък

Изповядайте се и се пречистете. Ако сте вярващ, непременно отидете на службата в църква.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца – кръвта му.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама