Виждаме ли наистина живота си на лента, преди да умрем? Изненадващо откритие


Виждаме ли наистина живота си на лента, преди да умрем? Изненадващо откритие
Снимка: iStock/Guliver

На 87-годишен пациент били поставени електроди на главата за откриване на припадъци, след като претърпял падане. Когато той починал по време на лечението, лекарите регистрирали безпрецедентна активност.

Цивилизациите през цялото време са размишлявали какво наистина се случва по време на смъртта. Сега за първи път учените са записали умиращ мозък и са направили шокиращо откритие: животът ни може наистина да блесне пред очите ни, когато си отиваме.

Ново проучване кара учени от цял ​​свят да се задълбочат в последните моменти от живота на 87-годишен мъж. Както е публикувано в списание Frontiers in Aging Neuroscience, пациентът е починал от сърдечен удар, докато е бил лекуван от епилептични припадъци, а лекарите от общата болница във Ванкувър в Британска Колумбия са записали активността на мозъка му в процеса.

Изследователите специално са изследвали 30-секундните интервали преди и след спирането на сърцето на пациента. Това, което са открили, било, че животът му може би буквално е блеснал пред очите му, тъй като мозъкът му произвеждал невронни трептения, които обикновено се появяват, когато човек сънува или изследва стари спомени.

"Чрез генериране на трептения, участващи в извличането на паметта, мозъкът може да възпроизвежда последното припомняне на важни житейски събития точно преди да умрем, подобно на тези, докладвани при преживявания близо до смъртта", каза д-р Аджмал Земар от университета в Луисвил.

Докато елементарни записи на умиращи мозъци са били правени и преди, те засягат пациентите, които са били изключени от поддържане на живота, и не са били много задълбочени. В този случай лекарите неволно са подготвили инструментите, необходими за заснемане на цялостен поглед върху невронната активност при смъртта.

Всичко започва, когато въпросният пациент припада и след това получава мозъчен кръвоизлив. След като той влиза в болницата, лекарите откриват, че има гърчове, и му правят електроенцефалография (ЕЕГ). Той трагично умира по време на лечението, а семейството му изрично е настояло да не се реанимира в случай на смъртта му.

За щастие на учените семейството също е дало съгласие на лекарите да публикуват данни за електрическата активност на мозъка му. Според Земар 15 непрекъснати минути данни позволили на изследователите да се съсредоточат върху преходния период между живота и смъртта.

"Точно преди и след като сърцето спря да работи, видяхме промени в специфична лента от невронни трептения, така наречените гама осцилации", казва Земар.

Обикновено известни като мозъчни вълни, невронните трептения по същество определят електрическата активност на нашия мозък. Трептенията възникват с различни честоти и обикновено са категоризирани в различни състояния на съзнание. В този случай сърдечният арест на пациента показва драстични промени в алфа и гама вълните на пациента. Отдавна е известно, че това взаимодействие корелира със спомени, сънуване, медитация, обработка на информация и съзнателно възприятие - с други думи, ретроспекции.

"Като се има предвид, че кръстосаното свързване между алфа и гама активността е включено в когнитивните процеси и припомнянето на паметта при здрави субекти, интригуващо е да се спекулира, че подобна активност може да подпомогне последното "припомняне на живота", което може да се случи в състояние на близко до смъртта", се казва в проучването.

Важно е да се отбележи, че това изследване е първото по рода си, тъй като живата мозъчна активност на умиращо човешко същество никога досега не е била измервана по този начин. От друга страна, тези колебания са били наблюдавани преди това при мишки, което предполага, че мозъкът може да започне същия биологичен отговор на смъртта при множество видове.

Проучването обаче дава определени съображения, като например, че мозъкът на пациента е травмиран от кървене, подуване и гърчове, докато тази дейност е записана. На мъжа също са били прилагани значителни дози лекарства против припадъци и няма изходно ниво за нормалната му мозъчна активност.

В крайна сметка обаче изследването предполага, че преживяванията близо до смъртта ни предоставят пословично слайдшоу на нашия живот и че мозъкът ни изпълнява този конкретен невронен отговор нарочно. За Земар откритията са ни принудили да предефинираме кога животът наистина започва и свършва - и да не скърбим твърде дълбоко:

"Нещо, което можем да научим от това изследване, е: въпреки че нашите близки са със затворени очи и са готови да ни напуснат, мозъкът им може да показва някои от най-хубавите моменти, които са преживели в живота си."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама