Ето защо винаги да проверявате жълтъка на яйцето


Ето защо винаги да проверявате жълтъка на яйцето
Снимка: Aline Ponce / Pixabay

Цветът на жълтъка е от ключово значение за качеството на яйцето. Преди около 100 години учените откриват, че благодарение на него можем да научим какво количество каротиноиди съдържа едно яйце. Те са антиоксиданти, спомагащи за формирането на витамин А, който подобава състоянието на костите ни. Така, колкото по-наситен е цветът на жълтъка, толкова повече хранителни вещества съдържа той.

Естествено, всичко зависи от храненето на птицата и, ако то е било базирано на жито, жълтъкът ще е бледожълт. Приемът на царевица, растения и насекоми би обагрил жълтъка до по-оранжев оттенък.

Съществува скала с 15 оттенъка на жълто-оранжевото, посредством която се определя качеството на жълтъка. За предпочитане е да консумирате яйца с ярко оранжев жълтък, защото само така приемате максимално количество полезни за тялото ви вещества.

Не е за пренебрегване факта, че бледите жълтъци може да са следствие от сезонността. През зимата е по-нормално цветът на жълтъка да избледнява заради намаленото разнообразие на храната в този сезон. Все пак, в повечето случаи бледият цвят показва, че яйцето е с ниско качество и че здравето на птицата е компрометирано. Такова яйце не предоставя очакваните микро- и макронутриенти за тялото ни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама