Водопадът Селяландсфос впечатлява по исландски


Водопадът Селяландсфос впечатлява по исландски
Снимка: iStock/Guliver

Водопадът Селяландсфос е висок около 60 м и едно от местата в Исландия, които са предпочитани не само за любителите на красивите пейзажи, но и за фотографите. Природата около него е много красива и предлага някои възможности за спортна дейност на чист въздух и далеч от шума на градовете.

Водопадът се намира в близост до един от главните пътища в Исландия, което го превръща в желано място за посещаване от туристи както през зимата, така и през лятото. Когато се намирате пред Селяландсфос виждате само заобикаляща го зеленина, в комбинация с жълти и виолетови диви цветя, които превръщат околността в наслада за окото на посетителите. Наоколо няма да намерите рекламни послания, а пътищата не са натоварени, защото тук идват предимно любители на природата.

Зад водите на водопада е възможно да се катерите със семейството или с приятели. Трябва много да се внимава обаче, защото е много хлъзгаво и съществува реална опасност от падане. Ако не желаете все пак да рискувате, то самото усещане когато сте зад водопада е страхотно.

 Селяландсфос

Можете да се доближите до падащите води и да ги снимате или да си запишете клип, а ако сте късметлии може и всичко това да бъде само на ваше разположение, особено вечер. Тогава може да се насладите и на Северното сияние, което според някои вярвания е танц на духовете. Според ескимосите това са духове на животни, а според някои наблюдатели – колкото по-близо си, толкова по-голяма е вероятността да бъдеш отнесен към райските порти. Най-подходящото време за наблюдаване на явлението е от началото на септември до края на април. На много места в Исландия се предлагат уютни топли къщички, в които може да си лежиш на топло и да наблюдаваш уникалното природно шоу.

Възможно е да се предприеме и комбинирана обиколка на южното крайбрежие на Исландия. Освен приказния водопад се предлага и разглеждане на някоя от многобройните пещери, които са оформени от лавата при изригванията на вулканите. Всеки, който не се страхува от тъмното, може да изживее усещането да се намира сред поле от лава, формирано преди повече от двадесет века. Предлагат се възможности за разходка и катерене в пещерите на едни от най-активните вулкани на планетата. Не е за изпускане и възможността за наблюдаване на китове. Исландия е едно от най-подходящите места за това уникално изживяване. Във водите около северната страна живеят над 23 вида китове, а най-подходящото време за наблюдаването им е от май до септември. Тези животни достигат размери до 21м. и тегло до 45т., което превръща наблюдаването на китове в незабравимо преживяване.

 Селяландсфос

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама