Вредно ли е месото?


Вредно ли е месото?
Снимка: iStock

Все повече хора страдат от какви ли не заболявания. Пряка връзка има и консумацията на месо, защото прекомерната консумация на месо ни разболява в буквалния смисъл на думата. А статистиката е отрезвяваща: в САЩ и Австралия хората консумират средно по 100 кг/год. месо на година, а в Европа — по 80 кг/год.

Най-големи вреди нанася червеното месо (телешкото, свинското, агнешкото и козето), богато на наситени мастни киселини, които увеличават лошия LDL-холестерол в кръвта и се смятат за еднозначен причинител на сърдечни инфаркти. Освен това, то почти не съдържа полиненаситени мазнини, които снижават нивото на мазнините в кръвта и намаляват риска от сърдечни заболявания.

Американско изследване от 2019 г. заключава, че първите признаци на атеросклероза се появяват много скоро след екстремна консумация на червено месо (>170 г/ден), а много европейци с лекота се справят с такова количество. Изследователите предполагат още, че консумацията на червено месо затруднява и дейността на бъбреците. Червеното месо в особено голяма степен благоприятства развитието на диабет втори тип, а месото на скара или печено на много висока температура, е сред главните му причинители СЗО само в Европа 60 милиона души страдат от диабет и тенденцията се влошава.

Много хора продължават да смятат, че месото е неизменна част от здравословното хранене, защото съдържа ценни вещества. Пилешкото е за предпочитане пред червеното месо, а рибата определено е полезна. Но най-добре е храната да е предимно с растителен произход. Това е от полза както за собственото ви здраве, така и за здравето на планетата, на която живеем. Без здрава планета няма здрави хора.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама