Всички на борда! 3 добри причини да отидете на круиз


Всички на борда! 3 добри причини да отидете на круиз
Снимка: Celestyal Cruises

Ако сте пътешественици по душа, които постоянно планират следващата дестинация (най-вероятно по суша или въздух), ще ви предложа да опитате нещо различно. През последните години круизните ваканции стават все по-популярни в световен мащаб и вече знам защо. В края на април се докоснах до това вълнуващо преживяване благодарение на гръцката компания Celestyal Cruises, която тази година официално стъпи и в България. Ето 3 причини защо и вие да се качите на борда.

1. Един кораб – много дестинации

Трудно ще намерите по-лесен и забавен начин да посетите няколко дестинации за кратък период от време. Да се събудите и да видите, че сте на ново пристанище и ви очакват още красиви гледки и незабравими спомени. Обикновено в рамките на няколко часа имате възможност да видите най-хубавото от съответното място, да разгледате исторически и архитектурни забележителности, да опитате местна кухня и да усетите автентичния дух. Пригответе се за ходене, затова удобните обувки и дрехи са задължителни. Нашият маршрут беше Iconic Aegean, а корабът Celestyal Olympia, чийто капацитет е близо 2000 човека. Отплавахме от Лаврион, Атина и в рамките на 3 дена успяхме да посетим Миконос, Кушадасъ, Патмос, Ираклион (Крит) и Санторини. Скоро ще разберете повече и за тях. Celestyal Cruises е специализирана в този регион на Средиземноморието. Можете да изберете както по-кратко пътуване с 3 или 4 нощувки, така и по-продължително с повече спирки, дори да посетите 3 континента. Научете за различните маршрути ТУК.

2. Без постоянно опаковане и разопаковане

След като се настаните в каютата си, не се налага да си стягате багажа за поредната дестинация. Вашият временен плаващ дом може да бъде с различен размер и удобства, което рефлектира и върху цената на почивката ви.

Едно от нещата, които най-много ме впечатли на кораба Celestyal Olympia, е безупречната чистотата – каютата се чистеше 2 пъти дневно, а всеки път на леглото имах малка изненада – кърпи, сгънати в различни форми.

3. All inclusive изхранване и забавни активности на борда

И докато пътувате към поредната дестинация, силно ви препоръчвам да се възползвате от голямото разнообразие от дейности, които се предлагат на кораба. В случая на Celestyal Olympia ние имахме All inclusive пакет, който включва всички хранения, напитки (алкохолни и безалкохолни), анимация и допълнителни екскурзии на сушата. Без скрити такси, като дори бакшишите са включени в предварително платената сума. На кораба има няколко ресторанта, но независимо кой изберете, ще опитате както традиционни гръцки ястия, така и по-интернационални, тъй като пасажерите са от цял свят. Дори да се опитвате да ограничавате тестените изделия, хлябът в Гърция е на почит, затова и знаят как да го правят, така че просто се отдайте на изкушението... Попитайте персонала и за специалната селекция от гръцки вина.

Както през деня, така и вечер на кораба можете да се насладите на живи музикални изпълнения, да посетите урок по танци, да опитате късмета си в казиното, да релаксира в спа центъра или да посетите атрактивните шоута, съчетаващи музика, танци, пеене и акробатика (те определено са нещо, което да не пропускате). Всяка вечер в каютата ви оставят подробна програма за следващия ден на вашия език, така че да изберете активностите, които са най-интересни за вас.

Ето и още няколко неща, които трябва да имате предвид:

- Когато избирате круиз – внимавайте да няма допълнителни такси, които да не са включени в цената, за да нямате неприятни финансови изненади.

- За да достигнете до съответното пристанище, от което тръгва вашият кораб, най-добре използвайте самолет. Ние пътувахме с Aegean Airlines - националният превозвач и най-голямата авиокомпания в Гърция, която извършва пътнически полети до различни дестинации. Обслужването както преди полета, така и по време е на високо ниво – седалките са удобни, чисто е, а стюардесите са любезни. Макар че нашият полет беше само 1 час, получихме храна и напитка. Ако изберете круиз на Celestyal Cruises, можете да се възползвате и от преференциални цени на полетите, предлагани от Aegean Airlines.

- Преди приключението ви по море и суша да започне, ако пътувате със Celestyal Cruises, на пристанището трябва да се регистрирате, предоставяйки личните си данни, а също така антигенен тест, направен 24 часа преди пътуването ви, за да може да се ограничи рискът от разпространение на COVID-19 и без притеснение да се насладите на круиза. По същата причина трябва да имате и сертификат за пълна ваксинация. След това ви издават персонализирана карта, която използвате при слизане и качване на кораба, а също така за различните дейности, включени в пакета ви.

- Повечето круизни компании, включително Celestyal Cruises, имат добре отработена система, за да могат всички пасажери бързо и лесно да се качват на борда, след като преминат през съответните проверки на различните пристанища. И да, следете си часовника, тъй като трябва да сте стриктни в спазването на посочените часове.

- Имайте предвид, че ако има силен вятър и морето е бурно, се усеща клатенето на кораба, затова за всеки случай имайте в себе си лекарства срещу прилошаване. Ако пък морето е спокойно, плаването е изключително приятно.

- От личен опит - на кораба, както и на повечето гръцки острови, духа по-силен вятър, затова дамите да го имат предвид относно прическите и тоалетите им.

- За някои от дестинациите се предлагат допълнителни екскурзии с местен екскурзовод. Препоръчвам ви да се възползвате, за да обогатите знанията си и да се потопите в автентичния дух на съответното място.

- Любезният и квалифициран персонал е нещо, което прави преживяването ви още по-запомнящо се. И ако се доверите на Celestyal Cruises, със сигурност ще разберете защо. Те определено олицетворяват гръцката дума за гостоприемство – φιλοξενία (филоксения). Екипът е международен – от Куба, Филипините, Гърция…, както и от България, така че ако имате затруднения с езика, винаги можете да потърсите помощ. Макар че на нашия кораб имаше повече от 1200 човека, всичко беше добре организирано – от изхранването до слизането и качването на кораба.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама