За ценители: 5 места за вино в София (СНИМКИ)


За ценители: 5 места за вино в София (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Животът е твърде кратък, за да пием обикновено вино. А когато желязната хватка на зимата започне да се отпуска, пролетта се настанява, за да ни шепти истории за безкрайни вечери, свобода и веселие. В тази симфония от щастливи моменти едно нещо стои точно по средата – доброто вино, с което да ги отпразнуваме. 

Затова с радост ще ви разкажем за едни от любимите ни места, в които да откриете подходящия за вас вкус. Ще ви покажем магазини, ресторанти и дори цели изби, където виното е портал към нови светове, а всяка бутилка чака търпеливо, за да ви отведе в тях.

Casavino: С вкус към експеримента 

Рафтове, натежали от бутилки отлежало вино и приятелски лица. Това ви посреща в магазините на Casavino – осем в София и два във Варна.  

От вече 16 години веригата пише история, в която главен герой е виното. С любопитство, нюх и авантюристичен характер, Casavino не се страхуват да експериментират. Това си личи в магазините им, които впечатляват с разнообразие – в тях с часове можете да разглеждате и избирате от над 1300 вина, 300 високоалкохолни напитки и 100 бири. Тук предлагат най-голямата селекция от български вина и имат собствен внос от легендарни винени региони като Франция, Уругвай, Аржентина, Италия. А наскоро представиха и изключително мащабна експозиция на вина от Бордо - може би най-емблематичната област за винопроизводство.  

В Casavino виното е достъпно, а любовта към него – споделена, затова често радват клиентите си с най-различни промоции. Например всеки, купил микс от 6 бутилки, независимо от размера им, получава отстъпка от 10% за продукти извън промоция. Отделно от това, в онлайн магазина им има специална категория с избрани артикули на по-добри цени. 

И въпреки че селектирането и предлагането на вино е основната им дейност, Casavino организират и тематични винени събития три пъти в годината, които събират между 300 и 400 човека. За истинските ентусиасти се провеждат обучителни курсове, в които всеки може да се потопи в света на виното, да опита непознати вкусове и аромати и да обогати знанията си.

През 2024 г. в Casavino ви очакват събития като Taste Champagne & Sparkling wines, което ще се проведе на 18.05, а в началото на есента са ни приготвили още една изненада.

Адреси на магазините вижте тук

088 559 0059

https://casavino.bg/

 

Винен туризъм в Edoardo Miroglio

Сред хълмистите склонове, пленителните езера и зелените ливади в село Еленово се крие същински оазис на винената култура – изба Edoardo Miroglio.

Над нея внушително се извисява бутиковият хотел Soli Invicto, който разполага с 10 елегантни стаи, дегустационна зала, изискан ресторант с външна градина и открит басейн. Самият хотел и съоръженията му възпроизвеждат конструкцията на древна гробница, открита в района. Тази спираловидна форма отразява приемствеността и традициите – философията на г-н Едоардо Миролио, основател на избата.

Винопроизводството в Edoardo Miroglio е екипна игра. Максимата, която следват е, че няма висококачествено и нискокачествено вино. На всяко едно се обръща специално внимание и се влага еднакво количество любов и страст, за да може да носи същото усещане на тези, които го опитват. Благодарение на този стремеж към съвършенство, Edoardo Miroglio е сред водещите български винарни по отношение на качество и световно признание. Широката им гама от тихи и пенливи вина са отлични представители на тракийския регион и са подходящи за всеки случай. 

Изба Edoardo Miroglio е перфектното място за винен туризъм – заобиколено от 1200 декара лозя, тук времето сякаш е спряло. В този рай за ценителите винаги има какво да се прави. Част от цялостното винено преживяване, което предлагат на гостите, е „енотечната колекция“, където се съхраняват всички най-добри реколти на избата. Разбира се, можете да дегустирате, докато не откриете точно онзи вкус, който търсите, а след това да го закупите на място.

Нова Загора Еленово, 8943

087 710 0959

https://www.emiroglio-wine.com/bg/ 

 

La Bottega Monte: Италия зад ъгъла

Малко са местата в София, които категорично ни носят духа на Италия, но La Bottega със сигурност е едно от тях. Тук затваряме очи и се оставяме на блажените аромати да ни пренесат от Тосканските поля чак до малките улички на романтичната Пуля.

La Bottega е верига от пет италиански ресторанта с магазини за вина, деликатеси, италиански гурме продукти и български фермерски храни. Във всяка от локациите им можете не само да хапнете прясна и сезонна храна, но и да напазарувате за вкъщи. С богат избор от вина, паста, зехтин и най-различни премиум деликатеси, имате нужните продукти, за да пресъздадете едно истинско италианско угощение у дома.

В магазини La Bottega ясно се отличава богатата и прецизна селекция вина, внимателно подбрани след сомелиерски дегустации из всички винени региони на Италия. Вносители са на емблематичната изба Schola Sarmenti от Пуля, с безупречни вина от традиционни сортове за региона – най-голям хит сред клиентите им. В магазина може да откриете ексклузивно и най-големия производител на биологично вино в Европа – изба Colomba Bianca, Сицилия.

Единствен вносител са на вината на изба Cottanera, Етна – вина с характерна минералност, дължаща се на вулканичната почва, изба Cristo di Campobello, изба Antonutti, изба Endrizzi, изба Santadi и много други изби от винената карта на Италия. Всяка Ботега е различна от останалите – естествено продължение на мястото, на историята на квартала, на хората, които го управляват и които го посещават.

По което и време да се озовете при тях, ще бъдете приятелски посрещнати. Дали с пухкава фокача за закуска, ароматно кафе в следобедните часове или с чаша отлежало вино за вечеря, La bottega винаги има какво да ви предложи.

La Bottega Monte

София, бул. Черни връх 191

088 934 4493

Адреси на ресторантите вижте тук

http://www.labottega.bg/ 

Духът на стара София във Villa Belluci

Villa Belluci е един от най-новите ресторанти в столицата, но бързо заема своето място в сърцата на ценителите със своите стил и автентичност. Разположена в къщата на Никола Петков, Villa Belluci е истинско въплъщение на стара София. 

Историята на мястото първоначално започва като вино бар и магазин, но не след дълго търсенето на нови и различни вкусове отвежда до още една роля – тази на ресторант. Авторското меню е майсторски създадено, за да допълва селекцията от винени изкушения, да гали сетивата и да отправя на гастрономично пътешествие. От екзотичните салати с пресни зеленчуци, изисканите италиански ястия, до съвършеното тирамису, всяка хапка е по-пленителна от предишната. 

Ако търсите нещо повече от вкусна храна и качествено вино, то това е точното място за вас. В този необикновен ресторант веселата глъчка и усмихнатите лица могат да внесат радост дори и в най-мрачния ден, а изящният интериор и завладяващата атмосфера са перфектни за романтична вечеря. Освен с изумителен вкус и отношение, тук ни радват и със събития, различни дегустации и кулинарни приключения.

Villa Belluci е място за споделяне – за да си прекарате вълшебно, ви трябва само добра компания. За всичко останало ще се погрижат те.

ул. ,„Цар Шишман“ 12

088 933 8808

https://www.facebook.com/p/Villa-Bellucci-61550483700887/ 

 

Wine & Co – където всеки момент е празник

Прохладна вечер в София, а краката сами ни водят към ъгъла на „Солунска“ и „Ангел Кънчев“. Wine & Co е място, в което спонтанността е на почит, а не предварителния план. В това съчетание от магазин и бар, философията е съвсем простичка: не е нужен повод, за да се насладиш на великолепно вино. 

Без значение дали сте в края на работния ден или на импровизирано събиране с приятели, с подходящата бутилка всяка вечер може да се превърне в специална. Италианската Lirica е за елегантните моменти – типично средиземноморският профил завладява с дълбокия си вкус на зрели плодове. За по-дръзко настроение пък препоръчват The Pale, нежно и свежо розе, което носи усещане за лекота и безгрижие.

Всички тези вкусове се допълват от интересните им тапас предложения и ведрата, неангажираща обстановка. Тук лесно се заформят нови приятелства, разговорите (и чашите) отминават неусетно, а наздравиците са задължителни. За да разпалят още повече страстта към виното, често организират и дегустации, изпълнени с открития, звън на чаши и споделени моменти. 

Което и вино да изберете в Wine & Co, гарантираме, че спомените от него ще останат във вас за дълго време.

ул. „Ангел Кънчев“ 7

088 960 8888

https://www.facebook.com/wineandcosofia 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама