Забравени сграфито пана се превръщат във впечатляващо визуално преживяване


Забравени сграфито пана се превръщат във впечатляващо визуално преживяване
Снимка: Heritage Illuminated

Три забравени стенописа на трима именити художници ще се събудят за нов живот с помощта на техниката 3D мапинг. Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо визуално преживяване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated.

Първата видео инсталация от поредицата ще може да се види на 26 април между 21:00 и 24:00 часа до входа на Театър „199“ на ул. „Георги С. Раковски“ 129, където върху страничната фасада на някогашната Българска земеделска банка се намира монументалната стенопис „Булгарплод“ с автор Стоян Илиев. Творбата с размери 15 х 25м ще оживее с инсталация без начало и край, посредством техниката 3D мапинг, при която се проектира видео или анимация върху триизмерни обекти архитектурни структури, за да се създаде оптически ефект или илюзия.

Повече за проекта

„Искаме да провокираме разговор в нашето общество за запазване на културното наследство като насочим интереса към забравени произведения с помощта на новите технологии.“, казва визуалният артист Влaдислав Илиев. Организаторите искат да покажат красотата на две напълно различни техники — сграфито и 3D мапинг.

„Творбата във Велико Търново избрахме, за да покажем, че има и добри примери за запазването на паната в България.“, казва екипът на Heritage Illuminated. За съжаление съдбата на повечето не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като множество творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.

Видео инсталацията във Велико Търново ще се случи по време на фестивала Варуша ЮГ през август. Сграфито паното „Апотеоз“ (1974) е посветено на майстор Колю Фичето и се намира на панорамните площадки на ул. Стефан Стамболов. Това е първото реставрирано сграфито пано в България от екипа на Милен Джановски през 2018. Любопитен факт е, че авторът – Марчо Караджов, е присъствал по време на реставрационната дейност.

В Пловдив видео инсталацията ще бъде на ул. „Съборна“ 2, където се намира една от малкото монументални творби на Георги Божилов-Слона от 1968 година. Тя е с изключително висока художествена стойност и е посветена на основоположника на българското книгоиздаване — Христо Г. Данов. Именно върху нея Heritage Illuminated искат да използват 3D техниката, за да интегрират различни калиграфски и печатни визуални похвати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама