Защо бутилираната вода има срок на годност?


Защо бутилираната вода има срок на годност?
Снимка: iStock

Ако разгледате една бутилка вода по-отблизо, вероятно ще забележите две неща – твърдения, че водата е извлечена от естествен подземен източник, където се е намирала в продължени на стотици хиляди години, и че срокът ѝ на годност изтича след няколко месеца.

Защо е така? Дали нещо в процеса на бутилиране разваля водата или компанията, които я бутилира, я извлича от изворите, няколко месеца преди да се развали?

Нито едно от двете.

НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ЗА ОБЕСКОСТЯВАНЕ НА РИБА

Бутилирана вода има срок на годност, но не защото ще се развали, а защото той е част от информация, която се принтира наред с други данни - като датата на бутилиране, мястото, където това се е случило и т.н. Машините са същите, които бутилират и останалите напитки на компанията, вместо да използват отделна машина само за бутилираната вода, която не принтира срок на годност.

Дори срокът на годност да изтече, бутилираната вода няма да се развали, както останалите храни и напитки. Тя не съдържа протеини и захари, които се разграждат от микробите и развалят качеството ѝ. С течение на времето обаче водата може да промени леко вкуса си вследствие на химикалите в самата бутилка.

Пиенето на бутилирана вода с изтекъл срок на годност не крие проблеми. Въпреки това ако самата вода има леко странен вкус, по-добре я изхвърли и така ще си сигурен, че няма да допуснеш в тялото си каквито и да било "вечни химикали", които се свързват с ракови заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама