Защо да изберем натуралната козметика?


Защо да изберем натуралната козметика?
Снимка: iStock/Guliver

По рафтовете в магазините често срещаме продукти с атрактивни опаковки. Това обаче не трябва да ни впечатлява, преди да сме видели техния състав. Там често се открива списък от химични съединения, които далеч не са полезни за нас, нашата кожа, тяло, лице и коса. Често обаче цената на такива артикули е доста по-ниска, поради което потребителите понякога се подлъгват и ги използват, мислейки си, че са безопасни и дори полезни.

За щастие, в момента много производители, които създават козметични препарати, се опитват да ги направят хипоалергенни и възможно най-безопасни за здравето. За жалост, купувачът няма как да провери сам тяхното качество. Лабораторни експерти многократно са откривали метали и други вредни компоненти в състава на някои продукти, а на етикета те са описани със сложни имена, неразбираеми за потребителите.

Изхода от тази ситуация е употребата на натурална козметика. Билкова основа, съставки от природата и растителни продукти са естествени компоненти, които са безопасни и безвредни за използване. Точно поради тази причина е много по-добре да изберем продукти с изцяло природни съставки, които са без парабени и други притеснителни добавки.

5 причини да се доверим на натуралната козметика

Въпреки факта, че натуралната козметика е по-скъпа от синтетичната и отнема повече време за постигане на желаните резултати, тя има много повече предимства. Това я прави толкова ценна и все по-търсена. Ето някои от най-основните ползи от употребата на козметични продукти, произведени от естествени съставки:

1. Безопасност при усвояване – това не е изненадващо за никого, тъй като съставът е изцяло от естествени съставки. Натуралната козметика не съдържа оцветители, консерванти, наночастици, радиоактивни вещества и аромати. Вместо това в нея има биоактивни съставки, билки и масла, които имат благоприятно действие за кожата, като я правят по-гладка и еластична. За да увеличат срока на годност, производителите използват естествени антисептици, вместо консерванти. Това могат да бъдат екстракти от различни растения, етерични масла и други.

2. По-голяма ефективност – ако някой потребител се съмнява в ефективността на естествените съставки, то тогава вероятно той никога не ги е опитвал. Резултатът след прилагането на натурална козметика обикновено не се забелязва веднага, така че ако търсите ефект след първото използване, може да решите, че тя няма никакви свойства. Това обаче е изключително погрешно схващане. Етеричните масла и билковите съставки, които влизат в състава, имат ефект при редовна употреба. Видимо подобрение може да се наблюдава след около седмица редовно използване.

3. Натуралната козметика е подходяща за всеки тип кожа – подобно на синтетичните продукти, натуралните се разделят на групи, всяка от които има своето предназначение. Първата е насочена към овлажняване и интензивно подхранване на сухата кожа, втората към възстановяване на баланса на мазната кожа, а третата към поддържане на доброто общо състояние. Има и продукти, които съдържат специални природни средства, предназначени за най-чувствителните кожи.

4. Грижа към околната среда – производството на козметични продукти от естествени съставки се извършва с грижа към природата. За създаването не се използват технологии, които вредят на околната среда, както и не се правят проби върху животни. Много често дори и опаковъчните материали се рециклират.

5. Модерен подход – производството на натурална козметика се извършва чрез модерни обработки, запазващи полезните свойства на съставките по възможно най-добрия начин, като повечето производители винаги са в крак с нововъведенията по темата, за да могат да предложат най-качествените кремове, лосиони, шампоани и други.

От онлайн магазин Greenlabox.bg отбелязват, че през последните години хората сериозно са започнали да се замислят за ползите и вредите от нещата, които използват. Поставяйки здравето на първо място, все повече купувачи решават да заложат на натуралната козметика, на природните и чисти продукти, които за разлика от синтетичните имат много по-ефективно влияние и са напълно безвредни.

Какво не е наред със синтетичните продукти?

Ако прочетете състава на козметичните препарати може да се натъкнете на много интересни неща. Често там ще видите компоненти от рафинирането на масло, например добре познатия парафин. Използва се в много червила, кремове за ръце, тяло и лице, тъй като създава вид на еластична кожа, но в същото време лежи върху кожата с непроницаем филм, причиняващ дехидратация и подкожни обриви.

В такива препарати се съдържа и огромно количество синтетични консерванти, които са необходими за по-дълго съхранение, устойчивост и използване на крема, лосиона, шампоана или който и да е продукт от такъв тип. Те причиняват чести алергични реакции и дерматит, които със сигурност не са желани. Дори в детската козметика има химикали, така че винаги трябва да се обръща внимание на състава.

Защо да предпочетем българската натурална козметика?

Щандовете в магазините са затрупани от разнообразни марки и крещящи реклами. Добре е да имате предвид, че брандовете, които не използват огромна част от средствата си за маркетинг, най-често ги влагат в по качествени технологии и продукти. Точно това се случва най-често и с българското производство.

В нашата страна можем само да се радваме на късмета, че имаме плодородна почва за голяма част от билките и растенията, които се използват в направата на естествени шампоани, кремове. лосиони и други. Затова е добро решение да се доверите на неща, чийто произход е изцяло български. Така освен че ще притежавате качествени козметични материали, ще подкрепите нашите производители и ще им дадете шанс за по-голямо развитие.

Не забравяйте, че употребата на натурална козметика е много полезна за вашето здраве, предпазва ви от вредните влияния на синтетичните продукти и се грижи да изглеждате винаги в перфектно състояние.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички