Защо да ядем повече алкални храни?


Защо да ядем повече алкални храни?
Снимка: pexels

Знаем добре, че чрез храната можем да подобрим значително здравето си. Поговорката “Ти си това, което ядеш е наистина вярна.” Тялото ни буквално се изгражда от съставките, които храната ни съдържа, затова и си струва да обръщаме внимание на храните, които добавяме в ежедневното си меню.

Ежедневният прием на повече киселинни храни отколкото алкални води до нарушение в киселинно-алкалния баланс в организма. Има редица симптоми, които се появяват в резултат от високата киселинност в организма, Най-честите от тях са чувство за умора, мускулна болка, липса на концентрация, раздразнителност, безсъние. Той е вид процес, по който се определя дали дадено вещество е с киселинно или алкално ниво, което се измерва от 0 до 14 и ниво 7 се счита за неутрално. Алкалността зависи от височината на ph. Съответно колкото по-високо ph имаме, толкова по-алкално е веществото, а колкото по-ниско е, толкова е и по-голяма киселинността на веществото.

С помощта на така наречените алкални/алкализиращи храни обаче можем да възвърнем pH баланса в организма си. Всички киселинни и алкални храни се делят на общо шест нива. Консумацията на алкални храни е един от доказаните начини, по които можем да подобрим здравословното си състояние. Те спомагат за поддържането на ph нивата на тялото в така наречената алкална среда - между 7,1 и 14,0.

Източник на изображението: Pexels

Алкалната диета включва основно прием на растителни храни, зеленчуци, плодове и минимално количество преработени. Зелените зеленчуци се считат за най-алкализиращи, като след тях се нареждат зърнените и бобовите, житните култури, кълновете, семената и ядките, растителните и ядковите масла.

Ph нивата обикновено варират в различните части на тялото. В стомаха например ph-то е високо (между 2 и 3.5), а при някои здравословни състояния нивата на ph-то в кръвта могат да намалеят значително.

Нашият организъм има вродена способност да поддържа ph нивата си в определени граници чрез физиологичните си системи. При здрав човек е невъзможно храната да повлияе на нивата на ph в кръвта, но пък тя може да повлияе на ph нивата в урината.

Ако искате да подобрите своето здраве и тонус, добавянето на алкални храни към ежедневното меню имате възможност да го постигнете.

Източник на изображението: Pexels

Алкализиращите храни са наистина доста на брой, така че тук ще ви представим някои от най-известните от тях.

Топ алкални храни:

Спанак

Източник на изображението: Pexels

Спанакът е с високо съдържание на желязо и витамините C, К и А, което го прави идеална алкализираща храна.

Краставица

Освен високо съдържание на вода, в краставицата се открива също витамин C, ценни минерали и фибри, които допринасят за здравословното ph ниво на организма.

Маруля

Друг вид алкална храна е тъмната маруля. Тъмният цвят на листата й се дължи на съдържанието на хлорофил, витамин К и C. Предимството й е, че е лесна за храносмилане и не дразни стомаха при редовен прием.

Целина

Целината притежава натурални електролити, както и високо съдържание на витамини К и C, както и вода. Редовният прием на целина като добавка към основни ястия или салати не позволява загубата на електролити, което е и една от предпоставките за поява на възпалителни процеси. Целината е също богата на фибри и спомага за доброто храносмилане.

Източник на изображението: Pexels

Лимон

С високото си съдържание на витамин C лимонът също влиза в категорията на най-алкализиращите храни. Той оказва силно антибактериално и детоксикиращо въздействие за организма.

Кейл

Източник на изображението: Pexels

Кейлът предлага богато съдържание на витамин К и желязо, което го нарежда сред най-алкализиращите храни. В него също така има значително количество витамин C.

Спирулина

За тези, които не знаят, спирулината е вид водорасло, което се счита за една от най-алкализиращите храни. Тя е с високо съдържание на белтъчини, желязо, както и витамин А и витамините от група В. Факт е, че с една чаена лъжица спирулина можем да си осигурим 80% от препоръчителната дневна доза желязо. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама