Защо е толкова важно как харчите парите си?


Защо е толкова важно как харчите парите си?
Снимка: iStock/Guliver

Кой от нас не мечтае за щастие? За минутите, когато сърцето буквално изскача от гърдите ни, а душата е изпълнена със слънце и топлина? Спомнете си последния път, когато се почувствахте щастливи. Може би, когато си купихте най-новия модел iPhone и нямахте търпение да се похвалите на приятелите си. Или най-накрая си взехте скъпите обувки, за които мечтаехте от цели шест месеца? Или може би, когато вечеряхте в гурме ресторант?

Да, в такива моменти наистина се чувстваме щастливи по някакъв начин. Изпитваме удовлетвореност. Но минават няколко дни, месец, два, година и щастието безследно "изчезва". Не използваме придобитото приспособление, модните обувки събират прах на рафта. Къде отива нашето щастие?

Времената са се променили. Можем да си позволим много. Но с всяка покупка става по-ясно, че материалните неща не ни носят трайно щастие. Без значение колко ги жадуваме.

Друго нещо е опитът. Той е уникален. Винаги можете да сравните iPhone 12 с iPhone 13, но да сравните някоя от тези джаджи с урок по сърфиране или с невероятно преживяване в непозната страна е невъзможно!

И най-важното не е, че преживяването е нещо невероятно и незабравимо. Обикновено то предполага, че не сте сами, а до съмишленици и близки хора. Вземете например риболова или рафтинга: емоциите бият над ръба, усмивката отстъпва над смеха, не сте сами.

И колко радост носи моментът, когато споделяте преживяванията си с други хора. По правило това е чудесен повод да се запознаете с нови хора, да се сприятелите или дори да срещнете любовта.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ГЕНИТЕ В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Когато споделите преживяванията си, не само ще станете по-щастливи, но и ще започнете да разбирате по-добре хората. Ще откриете един прекрасен свят, в който всички са толкова различни и в същото време много близки по душа.

Поглеждайки назад, за да си припомним наистина значими събития, именно натрупаният опит и прекрасните преживявания ни идват на ум. Не обувките, не джаджите, нито друга вещ, а именно всичко онова, което сме преживели и научили! Да, чувствате радост от някои покупки, особено ако дълго време спестявате пари за тях, но тази радост бързо избледнява. Същото се случва с обувките - те се късат. Смартфонът се чупи. Но не и щастието - то остава вечно!

Ето защо, ако наистина искате да бъдете щастливи, харчете пари за нови преживявания и опит. Спомените за това ще останат завинаги в сърцето ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама