Защо газираните напитки в бутилка и кенче имат различен вкус


Защо газираните напитки в бутилка и кенче имат различен вкус
Снимка: iStock

Докато някои хора обичат да пият газирани напитки директно от кенче, други предпочитат от бутилка. Ако рецептите са еднакви, защо имат толкова различен вкус?

Защо има разлика във вкуса

Въпреки че производителите на газирани напитки твърдят, че използват една и съща рецепта, независимо дали содата е в кенче или бутилка, не може да се отрече, че ледено студената Coca Cola има различен вкус, когато я изпиете от кенче, в сравнение с пиенето ѝ от пластмасова бутилка.

Алуминиевите кенчета имат полимерна облицовка, която може да абсорбира някои от ароматите на напитката, каза хранителният химик Сара Риш пред Popular Science, потенциално правейки вкуса по-мек. Ако изливате содата си от пластмасова бутилка, отбелязва Риш, вкусът на содата може да бъде променен от част от ацеталдехида в пластмасата, който се прехвърля в напитката.

Тъй като стъклените бутилки са основно инертни, те ще доставят продукт, много близък до първоначалното намерение, казват експерти пред Business Insider. Един химик заявява, че металният вкус, който някои хора забелязват от газираната напитка в кенчета, може да има повече общо с тяхната чувствителност към метал - те усещат вкуса на кенчето, докато го поставят на устните си, а не метален вкус, който всъщност присъства в напитката.

Изследовател от Harvey Mudd College, който изучава вкуса, обясни пред Business Insider, че други променливи във вкуса възникват въз основа на чувствителността на нечии вкусови рецептори: някои хора могат да усетят изключително малки разлики. Нещо повече, начинът, по който се съхранява продуктът, може да промени вкуса: светлината, температурата и времето също ще променят вкуса на вашата газирана напитка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама