Защо гърдите имат различни размери след раждане?


Защо гърдите имат различни размери след раждане?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето жени имат асиметрични гърди. След раждането, когато започне активно да се образува кърма, тази разлика се увеличава. Според проучване, проведено сред американски майки, всяка трета вижда, че гърдите ѝ след раждане са станали асиметрични и различни по големина.

Колкото повече мляко изсмуква бебето от едната или от другата гърда, толкова повече се произвежда. Следователно неравномерният размер на гърдите може да се дължи на факта, че бебето по-често суче от една от тях. Може просто да ви е по-удобно да кърмите от дясно или от ляво или това да е предпочитанието на бебенцето ви.

Ако слагате бебето предимно от едната страна, тогава проблемите са по-малко - просто го наблюдавайте. Ако обаче то се нуждае само от лявата или само от дясната гърда, тогава следва да разберете защо. Една гърда може да има повече работещи млечни канали и алвеоли, така че тя да произвежда повече мляко, което осигурява по-бърз поток, а за бебето просто е по-лесно да суче. Възможно е и да имате леки разлики във формата и размера на зърната, което улеснява бебето да засуче от едната или от другата. Не на последно място новородено може да има травма, която да го затруднява да избере гърдата от едната страна.

След като отбиете бебето, разликата в големината на гърдите постепенно се изравнява. Но ако не искате да чакате толкова дълго (това може да отнеме 1-2 години), опитайте да храниш бебето от „по-малката“ гърда. Обикновено в началото то яде по-лакомо и вероятно по-старателно ще я изпразва, което ще помогне за образуване на по-голямо количеството за следващото хранене. Можете и да го насърчите да суче по-дълго от „по-малката“ гърда като го храните, докато леко се люлеете или обикаляте бавно из стаята. Опитате и да накърмите бебето, като го сложите на „необичаната“ му страна, докато е сънено, за да започне просто инстинктивно да суче.

Ако въпреки това детето ви категорично отказва една гърда, се консултирайте с лекар, за да изключите възможни патологии.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама