Защо менструалните болки са толкова мъчителни


Защо менструалните болки са толкова мъчителни
Снимка: iStock/Guliver

Учените от години знаят, че противовъзпалителните лекарства облекчават менструалните болки и ги препоръчват в подобни случаи. Наскоро обаче мащабно изследване в Калифорнийския университет в Дейвис откри, че всички спазми и подуване, правещи този тип болки особено неприятни, може да се дължат на възпаление. Откритието може да помогне за откриването на по-ефективни методи за лечение на предменструалния синдром (ПМС) от това, с което разполагаме днес.

В проучването, обхващащо 2939 жени в САЩ, е разкрито, че тежките предменструални симптоми кореспондират с протеин, известен като hs-CRP – биомаркер за наличието на възпаление в организма. Колкото повече от него има в организма, толкова по-тежки са симптомите – коремни спазми, болки в гърба, повишен апетит, подуване, болки в гърдите. Единствено главоболието е изключение.

Около 80% от жените изпитват някои от симптомите на ПМС и въпреки това е изненадващо колко малко изследвания са посветени на това. В момента най-добрите опции, с които разполагаме за облекчаване на симптомите са ибупрофенът и други разпространени противовъзпалителни и ако случаят е наистина тежък – противовъзпалителното Acidum mefenamicum (DCI).

Тъжен факт е, че менструалните болки могат като усещане да са силни като при инфаркт и въпреки това и до ден днешен проблемът е пренебрегван, защото не се случва на мъжете. Затова астронавките избират да избегнат менструацията чрез противозачатъчни таблетки и лекарите смятат, че това е напълно безопасно и разумно и за останалите жени, които могат да си го позволят.

На кратко това, което може да се каже е, че ще облекчите ПМС, ако избягвате захар, глутен, млечни, алкохол, кофеин и други храни/напитки, увеличаващи киселинността на тялото ви, защото те засилват и възпаляемостта, резултат на която са болките.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама