Защо пицата и поничките са като наркотици за мозъка?


Защо пицата и поничките са като наркотици за мозъка?
Снимка: iStock/Guliver

Ново изследване на учени от Йейлския университет разкрива колко пристрастяващо влияят някои храни. Проучвания се установили, че когато мазнини и въглехидрати се комбинират, храната е по-задоволителна, отколкото ако съдържа само едно от двете. Мозъкът ни смята, че храната с тази комбинация е по-добра, защото е енергийно по-плътна.

„Биологичният процес, който регулира асоциирането на храните с тяхната хранителна стойност еволюира внимателно, за да дефинира стойността на храната, така че организмите да могат да вземат адаптивни решения.“, обяснява Дана Смол, директор на центъра за Модерно хранене и физиологични изследвания към Йейлския университет.

„Една мишка няма да рискува да излезе на открито и да се изложи на риск, ако храната е с малка енергийна стойност. Изненадващо храната, която съдържа мазнини и въглехидрати изпраща сигнали в мозъка ни чрез този механизъм. Нашите участници бяха много точни при оценяването на калориите от мазнини и много слаби в изчисляването на калориите от въглехидрати.“ добавя тя.

Работейки с колеги от Германия, Швейцария и Канада, Смол оценява нервните реакции на тестовите субекти, показвайки им снимки на храна. Участниците са подложени на сканиране на мозъка, докато им показват изображения на различни снаксове, обикновено много мазни, понякога и много захарни, както и комбинация между двете.

Учените откриват, че субектите обръщат повече внимание на храна, която комбинира високи нива на мазнини и въглехидрати. Интересно е, че реакцията на тези храни в мозъка е по-силна отколкото при показване на изображения на любима храна.

Храните, съдържащи мазнини и въглехидрати не съществуват в естествен вид с изключение на млякото, ядките и семената. Всички други (торти, шоколад, понички, мекици, баница, пица и др) са изкуствено създадени през последните няколко века, което е доста малко време за мозъка ни да се приспособи. Цитираното изследване помага да си обясним и защо повечето хора харесват мазна, високо въглехидратна храна и, без да се усетят, преяждат с нея. Това се дължи на човешката физиология, която все още не е еволюирала, за да се справи с едновременното активиране на мастните и въглехидратни сигнализиращи пътища. Това кара изследователите да сравнят съвместното действие на тези храни за мозъка с това на наркотиците.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама