Защо пропускането на сутрешното кафе води до главоболие?


Защо пропускането на сутрешното кафе води до главоболие?
Снимка: iStock/Guliver

Кофеинът е сред най-любимите ни наркотици. Какво ще стане, обаче, ако пропуснете сутрешното си кафе? Защо е толкова вероятно да получите силно главоболие и то по повече от един начин?

Като стимулант, кофеинът прониква силно и бързо в мозъка и блокира аденозиновите рецептори, които имат ролята да притъпяват мозъчната активност — както, когато ви се доспива. След като спрете този процес, изпитвате еуфория, обострен фокус и общо оживление. Тези състояния могат да подобрят продуктивността ви при разнообразни занимания като шофиране, изпълнение на някаква задача, продължително будуване заради работа или учене и т.н.

Отрицателната страна на приема му е наборът от състояния при неговата липса, а поради резултатната повишена активност на мозъка след сутрешната чаша кафе, спадът в концентрацията и жизнеността изглежда по-дълбок и по-дълъг.

Другият недостатък е пристрастяването. Към кофеина се развива зависимост и това става очевидно, когато, за да останете будни след продължителна липса на сън, са ви нужни все по-големи дози. А липсата на кафе може да ви причини различни главоболия – от няколкоминутен дискомфорт или стягане на главата до продължителни мигрени в резултат на абстененцията към кофеина.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама