Защо ставаме по-ниски с течение на времето?


Защо ставаме по-ниски с течение на времето?
Снимка: iStock/Guliver

Влошаването на зрението, слуха и паметта са всеизвестни признаци на стареенето. Може би малцина обаче са забелязали, че с напредъка на възрастта човек става и по-нисък. Това се дължи на няколко фактора, свързани с промени в костите, мускулите, ставите и други тъкани в тялото. Докато лекото „смаляване“ е нормална част от процеса на стареене и обикновено не се асоциира със здравословни проблеми, то значителното вероятно говори за вече съществуващи проблеми. Когато сме запознати с подробностите, които настъпват в тялото ни, докато остаряваме, можем да се противопоставим по-ефективно на отрицателните ефекти на старостта.

В началото на 30-те е възможно да настъпи саркопения – загуба на мускулна маса вследствие на възрастта. Човек потенциално може да изгуби 3-5% от мускулната маса на десетилетия. Особено обезпокоително е, когато става дума за мускулите в торса, които ви държат в правилна изправена позиция. Ако те намалеят, то вие потенциално бихте могли да изглеждате по-прегърбени и съответно – по-ниски.

Друга причина за намаляването на ръста е влошаването на здравето на костите. Костите са изключително сложна съединителна тъкан, която може да адаптира своя размер и форма в зависимост от механичното натоваряне. Това позволява на костта да се ремоделира през целия ви живот.

В по-младите си години вие преминавате през фаза на растеж. Костната маса се натрупва толкова бързо, че 90% от нея се достига в края на тинейджърските ви години. Този растеж се консолидира в средата на 20-те, когато пикът на масата е вече достигнат.

Към 35-40-годишна възраст тялото ни започва да губи повече костна маса, отколкото се генерира. В края на краищата тази загуба води до заболяване, известно като остеопороза, което се характеризира с ниска костна маса и силна чупливост на костите. Всички тези фактори увеличават риска от фрактури. Това заболяване засяга често бедрата и ръцете, но най-разпространено е в гръбначния стълб, вследствие на което оказва отрицателно влияние върху позата ни.

В гръбначния ни стълб се намират и т.нар. гръбначни дискове. Те са разположени между всеки прешлен от гръбначния стълб. Фиброкартилагинална възглавница, служеща като амортизираща система на гръбначния стълб, подпомага при движение, натоварване и усукване.

Когато сте млади, тези дискове, които се състоят от около 80% вода, са силни и гъвкави. С напредъка на възрастта обаче постепенно се компресират и сплескват. Вследствие на това пространството между прешлените на гръбначния стълб намалява. Подобен ефект се наблюдава и в петите на краката – с възрастта сухожилията дегенерират, което води до плоски пети.

Регулярните физически упражнения биха могли да контрират някои от причините за намаляването на ръста. Така че не стойте със скръстени ръце, а тренирайте!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама