Завистта води до затлъстяване


Завистта води до затлъстяване
Снимка: iStock/Guliver

Завистта е чувство, което всеки е изпитвал в определен момент от живота си. Понякога обаче тя може да доведе до редица заболявания и дори да бъде пагубна за човека. Малцина признават и осъзнават чувствата, които поражда завистта. Движени от завист, някои стават гневни, други се натъжават и приятелствата доста често страдат.

Ако се научим да се справяме със завистта, ще улесним и опростим живота си, твърди ДПА, като цитира Ролф Хаубл, професор по психология от Франкфурт и автор на изследване върху завистта.

Тежките случаи на завист се наблюдават у хора с ниско самочувствие, които не са се научили да живеят според собствените си потребности и желания. Мъжете, които завиждат, стават гневни и озлобени. За повечето жени пък е типична депресивно-примиренческата форма на завист. Те реагират на завистта с хранителни разстройства и с насочване на агресията към самите тях. Завистта може да доведе дамите до затлъстяване, булимия или анорексия.

Първата стъпка при преборването със завистта, която е и най-трудна, е да се признае и осъзнае чувството на завист. Завиждащият трябва да си даде сметка за жертвите, които даден човек е направил, за да придобие нещо желано. Например, че новата кола на съседа вероятно му коства часове извънреден труд. Едва когато човек си изясни какво реално усеща, ще може да преодолее завистта.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама