Зографът Диан Костов превръща детски снимки във вдъхновяваща инсталация


Зографът Диан Костов превръща детски снимки във вдъхновяваща инсталация
Снимка: Диан Костов

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот. Избраното име е красноречиво - "Животът е по-силен" и в него може да се включи всеки, станал мама или татко през 2020 и 2021 г. Авторът планира да създаде няколкометрово изображение на иконата "Св. Богородица - Закрилница", а към нея ще бъдат добавени снимки на дечица, родени през двете сложни години, които всички преживяхме. Инсталацията ще украси точно преди Коледа силоз на международния път София - Видин, на 5км от околовръстното на София, малко преди Костинброд. Изображенията ще бъдат отпечатани на специален материал и монтирани върху бетона.

"Реших, че точно "Св. Богородица - Закрилница" ще използвам за арт инсталацията. Заедно с нея ще включим снимки на деца, родени през последните почти 2 години и ще направим мозайка от съкровени и скъпоценни моменти, свързани с посрещането на новия живот. Така цялата инсталация ще бъде като символ на живота и закрилата на Божията майка", казва за проекта си зографът Диан Костов.

Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на младия, зараждащ се живот, ще се превърнат в универсални символи на надеждата. На кадрите може да присъстват близките и родителите или да представляват малки ръчички, стъпка от краче, ехографска снимка, две малки чорапчета - креативността на мама и татко е предизвикана. Снимките могат да се изпращат на artkostov@gmail.com във възможно най-висока резолюция, за да бъде запазено качеството им при печата.


"През последната година и половина животът ни се промени много. Преминахме през страхове, разочарования, раздели. Сбогувахме се с любими хора. Нападахме се, разединявахме се при всяка удобна възможност. Имаше малко смирение, но пък много шум от всички и по всякакви въпроси", казва още Диан Костов.

Зографът и съпругата му, психотерапевтът Милена Ташкова, подариха иконата "Св. Богородица - Закрилница" миналата година на Университетската спешна болница "Пирогов" в София. Божията майка беше послание към всички лекари, медицински сестри, санитари, доброволци в страната и израз на благодарност за професионализма, куража и отговорността им.

Самата подарена икона има не по-малко интересна история - Диан Костов имаше покана да я представи в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже сакрално в дните преди Православния Великден и през Светлата седмица в базиликата "Св. София". Пандемията осуети тези планове, но "Св. Богородица - Закрилница" продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-много имат нужда от нея. Иконата беше публикувана в юлския брой на списанието за съвременно изкуство Circle Quarterly Art Review.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама