Технологиите в градското управление и сигурност с финансиране от СОПФ


Технологиите в градското управление и сигурност с финансиране от СОПФ
Снимка: Личен архив

С все по-голямата урбанизация и непрекъснатото нарастване на населението в градските зони, възникна необходимостта от все по-сериозни мерки за сигурност. С навлизането на новите технологии е неизбежно тяхното използване и за изграждането на системи за сигурност в градовете. Едно от звената им е видеонаблюдението. В Столична община системата за видеонаблюдение стартира през 2007-а година и включва над 220 училища и детски заведения и над 130 публични площи, които са общинска собственост. Към тях се причисляват пешеходни зони, подлези, градски градини, паркове, гробищни паркове, паметници, уязвими точки от инфраструктурата на София, входно-изходни точки на столицата и др. За да спомогнат развитието на системата, от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) отпуснаха средства (за период 2015-2018) в размер на 5 076 572 лева, съобщи председателят на Управителния съвет на СОПФ Орлин Алексиев.

Но нека разгледаме как се развиват градовете ни днес. През последните години усилено се говори за така наречените „умни градове“. При тях технологиите са ключът в управлението на всички техни активи – болници, училища, транспорт, системи за почистване, ВиК мрежи и много други. Необходимостта от технологично управление съществува поради високия процент на живеещите в тях. Екстраполационен анализ на ООН от 2017-а година твърди, че в бъдещите 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градовете (пише Капитал). Поради тази тенденция, предизвикателствата, свързани с живота на много хора, обитаващи малки, концентрирани пространства, ще стават все по-големи.

Българските градове и в частност столицата София, бавно, но сигурно въвеждат разнообразни системи за управлението на различни аспекти от управлението на един град. Така например, към днешна дата в София, електронните табла, уведомяващи за времето на пристигане на автобусите от градския обществен транспорт, работят и предлагат акуратна информация на ползващите го.

Но едно от основните предизвикателства при постоянно увеличаващият се брой хора, живеещи в градовете, е обезпечаването на тяхната сигурност. Благодарение на видеонаблюдението хората в едно населено място или обитаващи определена обществена институция, могат да бъдат предпазени от престъпления и тероризъм. В същото време то помага за по-доброто управление на обстановката при природни бедствия или други извънредни ситуации. Системата за видеонаблюдение е неизменен помощник на контролните органи при разрешаване на престъпления и разбира се, не на последно място – управление на трафика.

Стратегията за сигурност на Столична община определя основните насоки на Столична община (СО) за доизграждане и поддържане на съществуващата структура за сигурност. Тя обхваща географски територията на СО, която е съставена от 4 града (София, Нови Искър, Банкя и Бухово) и 34 села, заедно с прилежащите им територии, допълни общинският съветник Орлин Алексиев.

За да може да бъде обработена информацията от данните, подавани от всички камери, са изградени 4 Оперативно дежурни центъра и видеонаблюдение (ОДЦВ), където се води дежурство 24 часа, 7 дни в седмицата.

От средствата, предоставени по направление сигурност, 2,5 млн. лева са усвоени за изграждане на система за видеонаблюдение в общинските детски градини и училища. Над 2,1 млн. лева са разходвани за организиране на видеонаблюдението на публични площи.

През настоящата 2019-а година със средства от СОПФ ще се финансира разширение на видеосистемата за наблюдение, включваща кварталите „Д. Миленков" - район „Искър", ж.к. Красна Поляна, квартал Орландовци и квартал Абдовица, като за целта са гарантирани 169 000 лева, допълни още Орлин Алексиев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


 • Таро карта за всяка зодия за 27 май 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 27 май 2024

  Вижте каква е вашата Таро карта за този понеделник, 27 май 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Дяволът Може да мислите, че сте свръхчовек, но дори вие, с всичките си невероятни черти и силни страни, имате моменти на слабост. Да знаете какви са те е едно нещо. Признаването, че не можете да бъдете...

 • Таро карта за всяка зодия за 28 май 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 28 май 2024

  Вижте каква е вашата Таро карта за този вторник, 28 май 2024, според зодията.  Овен Четворка мечове, обърната Четворката мечове се показва в обратна посока, когато трябва да си дадете място за почивка или лечение. Независимо дали напоследък сте изтощени от работата и отговорностите си, или...

 • Късметче за всяка зодия за 28 май 2024...
  Късметче за всяка зодия за 28 май 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този вторник, 28 май 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Голяма изненада от любим човек. Бъдете благодарни, че го имате в живота си. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 27 май...

 • Намислете си число от 1 до 30 и вижте късметчето...
  Намислете си число от 1 до 30 и вижте късметчето си за ЮНИ 2024

  Остават броени дни до настъпването на месец юни, когато свързваме с началото на лятото, повече слънчеви дни и забавления. Предлагаме ви да видите какво ще е вашето късметче за новия месец. Единственото, което трябва да направите, е да си намислите число от 1 до 20. И не спирайте да вярвате, за да привлечете...

 • Хороскоп за днес, 28 май 2024...
  Хороскоп за днес, 28 май 2024

  Научете какво ви очаква този вторник, 28 май 2024, според зодията.  Овен Овни, вашето добро поведение ще ви направи център на внимание. Семейните задължения ще ви се струват тежки. Ще бъдете енергични и партньорът ви ще ви носи щастие. Това е един от най-добрите дни за изпълнение на нови проекти....

 • Хороскоп за днес, 29 май 2024...
  Хороскоп за днес, 29 май 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 29 май 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, вие сте изпълнени с увереност, тъй като Марс влияе върху професионалния ви сектор. Поемете инициативата в задачи или проекти, които са висяли. Вашите лидерски качества са подобрени, което го прави отличен ден...

виж всички виж всички
Реклама