Да си джентълмен днес - много повече от изискани маниери


Да си джентълмен днес - много повече от изискани маниери
Снимка: iStock/Guliver

Да си джентълмен днес означава нещо много повече от изискани маниери и елегантен външен вид – джентълменството е начин на живот, високи ценности, възпитание, отношение към себе си и околните.

В миналото джентълменът задължително е бил част от аристокрацията. В оригиналното си значение, формирано през викторианската епоха, думата означавала мъж от добра фамилия със знатен, аристократичен произход. Джентълменът е бил лесно разпознаваем заради своя социален произход, поведение, обноски и външен вид.

Днес джентълменът отново е част от една определена класа – тази на аристократите по дух и принципи, на хората с високи ценности и благородни стремежи.

Джентълменът обаче показва кой е, без да го казва. Той никога не парадира и не говори за своите качества, образование, ерудиция, умения и стил. Проявява своята висока класа ежедневно чрез поведението и отношението си към околните.

Джентълменът показва самочувствие, но никога арогантност. Излъчвa интeлeĸт и ĸyлтypa, но пo пpaвилo e cĸpoмeн и не демонстрира пpeвъзxoдcтвo. Самохвалството му е чуждо и той не говори за своите пapи, възмoжнocти и контакти.

Истинският мъж прави разлика между автентична и високомерна гордост: "Автентична гордост изпитваме, когато имаме положителна оценка за себе си, уверени сме, продуктивни сме и притежаваме качества като вежливост, съвестност и емоционална стабилност", казва известният американски психолог д-р Гай Уинч. "Високомерната гордост съдържа себичност и арогантност", продължава д-р Уинч.

Дамите също безпогрешно разпознават джентълмена, без да е необходимо той сам да изтъква своите достойнства. Кавалерството е важен елемент от неговото поведение, наред с добродетели като смелост, щедрост и благородство. Кавалерските жестове джентълменът прави естествено и дискретно, без да се старае да впечатли с обноски и без да кара жената да се чувства неудобно.

Джентълменът веднага ще бъде оценен и от своите приятели, защото е лоялен и точен – спазва обещанията, предателството му е чуждо, държи на дадената дума и предизвиква оправдано доверие. Винаги е готов да помогне, без излишно да се натрапва. Ще го направи дискретно, с искрено желание и без да очаква нещо в замяна.

В бизнеса и в обществото джентълменът изпъква с това, че има високи ценности и идеали и неговите амбиции надхвърлят личните му интереси. Той търси не просто кариера, а се стреми към креативност, нови идеи и съзидание, без да държи да доминира и да показва превъзходство.

Съвременният рицар може да бъде разпознат и по това, че в облеклото не демонстрира лукс, а залага на изтънченото умение да подбира добре дрехите си. Мъжът – джентълмен се отличава със своя перфектен стил при всеки повод и всяка ситуация. Той познава модата и я следва с разбиране и креативност, изградени благодарение на богатата му култура и добър вкус.

С всички тези качества джентълменът доказва какъв е, без да го казва на висок глас, защото "истинското достойнство е подобно на река: колкото е по-дълбоко, толкова по-малко шум издава", казва френският философ Мишел дьо Монтен.

Източник: highviewart.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама