Обичай жена, която готви...


Обичай жена, която готви...
Снимка: Thinsktock/Guliver

Веднъж един приятел ми каза, че никоя жена в живота му не е могла да готви толкова добре, колкото първата му истинска приятелка. Проблемът при нея обаче бил, че не била достатъчно умна за него. И се разделихте заради това? - попитах го аз. – Да, защото бях огромен глупак, само ако знаеш каква мусака правеше…

Оказва, че може би наистина любовта на мъжа минава през стомаха.

Жената, която готви е преди всичко добра домакиня. Тя умее да внася домашен уют, да види малките детайли, които не са както трябва и да ги подреди в уникалната комбинация, която да остави и неопитното мъжко око в захлас. Жената, която готви знае, че радостта е в малките неща. В една ракия, в една салата, в домашно направената торта.

Тя винаги усеща тънката разлика между безсолно и пресолено. Знае кога да спре… както в готвенето, така в и живота. Знае, че споровете не водят до нищо добро, че те не са решение на проблема.

Жената, която готви е и добра майка. Тя е разбрала, че в този живот децата са най-важното нещо, и ги обгрижва и се грижи за тях. Каквото и да си говорим, мъжете харесват домашната обстановка. Да, може би не го показват. Да, може би не мечтаят постоянно за скучна нощ пред телевизора, но все пак те харесват домашния уют.

Много малко хора осъзнават какво е всъщност готвенето.

Някои мислят, че това е рутинно задължение, което всяка жена може да върши. Слагаш престилката, включваш котлона и след един час има тристепенна вечеря. Дори може би такава с два десерта.

Не, това не е така.

Готвенето изисква любов. Дори испански психолози са направили изследвани, в което доказали, че ако човек е в позитивно настроение и излъчва любов, когато готви, то тогава тази енергия се прехвърля и върху яденето и върху всеки, който го опита.

Така че обичай жена, която готви. Обичай я дори само заради това, че е решила да направи нещо за теб. Не гледай на нея като на поредната домакиня, не гледай на нея като на някой, който е длъжен да го прави. Уважавай тази жена, защото тя е те уважава всеки ден.

И може би мъжете трябва да осъзнаят, че не всичко е вечно. Да, те сега харесват друг тип жени. Жени, които са впечатлени повече от това какво имат в гардероба си, от това дали могат да готвят или не. А те наистина не могат. Просто защото мъжете им ги водят на ресторанти, или наемат жени, които да готвят вместо тях.

Истинската жена е нещо средно между тази от преди много години, която седеше постоянно между печката и хладилника, и тази, която дори не знае как се пуска печката. Затова рано или късно един мъж трябва да улегне и да избере сигурността на именно такава жена. Която умее да готви, но и умее да се забавлява. Която оставя мъжа й да я поглези, когато пожелае, но и която не мечтае постоянно именно за това глезене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама