Защо никой не обича умните жени


Защо никой не обича умните жени
Снимка: iStock/Guliver

Неприязънта, която мнозина изпитват към умните жени, много време оставаше загадка. Та нали умът е най-привлекателното качество не само при жените, но и при мъжете, били те приятели, партньори или колеги. Става въпрос не за интелектуалност, не за способността да се цитират гръцките философи или да се знаят столиците на държави, а за умението да се води разговор.

Факт е, че и сега умните жени са подложени на подигравки. Това пише професорът по психология от денвърския университет Майкъл Карсън. Обществото натрапва на мъжете и жените определен репертоар, сбор от правила за поведение, който зависи пряко от пола. И те се възмущават и проявяват агресия, когато някой посегне на ролята им, обусловена от половата им принадлежност. Според културните норми - да си умна не е женствено. Ето защо.

1. Умните жени са лоши робини

Харесва ми теорията за това, че мъжете и жените са били равни преди около 700 хиляди години. С развитието на селското стопанство, появата на запаси от продукти и възможността да се запазват се променят много неща. Били определени сексуалните роли (мъжете започват да получават повече привилегии), моногамията става по-маловажно, а робството – икономически обосновано. Мъжете започват да доминират не само над робите, но и над жените. Умните жени уронват патриархалните устои.

2. Те са лоши домакини

Извън пределите на дома мъжете са принудени да се подчиняват на правила, но в семейството си са царе и богове. Умните жени отказват безропотно да се занимават с неблагодарни дела, които се забелязват единствено, когато не са направени.

3. Тези жени мислят за себе си прекалено много

Обществото е фокусирано върху женската репродуктивна функция, мъжете – върху женското тяло (а не върху мозъка). Обществото настройва момичетата за по-ниски постижения. Умните жени разчупват шаблона и околните се стремят да ги поставят на мястото им, като дете, което се намесва в разговора на по-възрастните.

4. Умните жени показват, че не е страшно да се държиш като "момиче"

Учат ни, че мъжествеността е по-добра от женствеността. Футболните треньори и военните се подиграват на подчинените си, като им казват да не се държат като момичета.

5. Те са лоши мамчета

Забележете, именно "мамчета", а не "майки". Най-добрите майки често са умните жени. Те не се вписват в парадигмата на "мамчетата" и "татенцата", където първите осигуряват грижата, а вторите –защитата.

6. Умните жени опровергават мъжката представа за съзнание

Прието е да се счита, че мъжете мислят по друг начин, "по-добре" и по-дълбоко. Те са сигурни, че жените имат други мисли, чувства и възможности. Умната жена опровергава това, а то дразни мъжете.

7. Тези жени "предават" женското общество

Като правило средностатистическите жени също не обичат умните жени: те са свикнали да се обединяват в групи (това най-добре се забелязва в училище), а умните жени се различават от тях, което провокира завист и неадекватно поведение. Тези жени са подложени на критика от страна на "своите" и на "чуждите", но това съвсем не е повод да се опитват да угодят на другите и да се правят на глупавички.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама