Ако бях момче...


Ако бях момче...
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато сме малки, ни казват, че момичетата и момчетата са равни, че имат еднакви възможности да постигнат това, което искат в живота. Но... след това порастваме. Тогава осъзнаваме, че всъщност нещата не стоят по този начин, че много често се налага да се борим, за да бъдем възприемани наравно с мъжете, да се доказваме.

Помните ли песента на Бионсе "If I Were A Boy"? Заглавието на парчето вдъхнови сайта elitedaily.com да насърчи свои читателки да споделят какво биха направили, ако бяха момчета. Ето го и резултатът:

"Ако бях момче, нямаше грешно да възприемам женската доброта за слабост.” (Топлото и приятелско отношение не означава уязвимост. Моите мили думи и благ характер не са покана за спалнята.)

"Ако бях момче, щях да ценя способността на жената да изразява емоциите си.” (Мъжете не са такива късметлии. На тях от малки им казват, че не трябва да показват чувствата си.)

"Ако бях момче, никога нямаше да казвам на една жена да се усмихне.” (Защото това е моето лице и никой няма право да ми казва какво да правя с него. Ако искам да се усмихна, ще го направя. Никой няма правото да контролира чувствата ми.)

"Ако бях момче, нямаше да предполагам, че да ти купя питие означава, че ще дойдеш с мен вкъщи." (Купуването на питие е страхотен начин да разчупите леда, но това не означава, че имам някакви задължения към теб. И сама мога да си купя питие, благодаря.)

"Ако бях момче, щях да бъда мил и да свалям дъската на тоалетната.” (Понякога по-малките, ежедневни жестове имат голямо значение.)

"Ако бях момче, никога нямаше да използвам фразата 'Като момиче като обида.' (Много често "женски" качества като чувствителност, емпатия и уязвимост се смятат за негативни. Мъжете ги потискат в името "да бъдат Мъже”. Някои мачовци често казват: "Не бъди момиченце...”, за да изпъкнат.)

А вие какво бихте направили, ако бяхте момче?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама