"Японският любовник" - една чудесна книга за празниците


"Японският любовник" - една чудесна книга за празниците
Снимка: Колибри

"Японският любовник" е 21-вия роман на Исабел Алиенде.

И в него тя не изневерява на стила си, който ѝ спечели световна известност и който най-силно вълнува многобройната ѝчитателска аудитория.

Повествованието криволичи от настоящето към миналото и обратно, за да ни разкаже вълнуващата история за невъзможната любов между младата и богата еврейка Алма Веласко и японския градинар Ичимей.

„Който казва, че всеки огън рано или късно угасва, греши: има страсти, които са като пожар, докато съдбата не го задуши с един замах, но дори тогава остават неугаснали въглени, готови да пламнат с малко кислород“.

Действието прекосява различни пейзажи и епохи – Полша и Франция по време на Втората световна война, разказва за Америка и тежката съдба на стотици японски имигранти по същото време, после кривва за малко дори към комунистическа Молдова, преди да се завърне отново в днешна Калифорния.

„Японският любовник“ оставя в съзнанието на читателя картини, изпълнени със жажда за живот и любов. Въпреки драматичните моменти у нас остава живо усещането за надежда, съзнанието за вечната любов, непоклатимостта на приятелството и брака.

Възможен ли е брак без любов? Кои други качества и предимства на хората могат да заместят тази толкова важна съставка, за да споделят двама души живота си на този свят. Или умението им да се пренасят другаде подхранва ежедневието им?

Това не е обикновен роман за любовта. В страниците му се засягат и такива страшни теми като японските лагери, аборта, болестите.

Алиенде ни напомня, че животът е изтъкан и от страдание, но от нас зависи любовта да остане над всички препятствия, че тя- любовта е има и други измерения и точно това я прави вечна.

Една чудесна книга за празниците, под светлините, топлината на дома и близостта на любимите ни хора.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама