Животът след пенсионирането - как влияе на щастието ви и на любовта?


 Животът след пенсионирането - как влияе на щастието ви и на любовта?
Снимка: iStock

Какви емоции предизвиква у вас фразата „пенсиониране“? За някои това означава най-накрая да се отърват от необходимостта да се събудят сутрин и да се втурнат към не много любимата работа. За други това се свързва със загуба на източник на добър доход, а за трети - със стрес.

Да, не е толкова лесно да промените обичайния ритъм на живот и статус. Раздялата с колеги, които успяха да ви станат приятели, не е лесна. Човек, който през по-голямата част от живота си е чувствал, че принадлежи към определено общество, изведнъж губи постоянната си връзка с него. Проучванията показват, че за една трета от пенсионери е много трудно да се адаптират към новата си роля. Подобни промени оказват негативно влияние и върху личните взаимоотношения.

Пенсионерите се развеждат по-често

Съпрузите, които са достигнали пенсионна възраст, често се обръщат към психолозите, поради недоволството от брака си. Това се случва особено често, ако единият от партньорите вече е влязъл в статута на пенсионер с всички произтичащи от това последствия, а другият - не. Изненадващо е, че в някои страни по света статистиката за развод на двойки, които са прекрачили прага на възраст 50 години, е извън класациите.

Една от причините за развода е промяна във финансовото състояние на семейството. Липсата на цели, невъзможността да се помогне на обществото при решаването на някои проблеми и наличието на голямо количество свободно време, което пенсионираните съпрузи често не знаят как да прекарват, също оказва влияние. На този фон възникват психологически проблеми. Накратко, пенсионирането има отрицателен ефект върху брака.

ОБИЧАЛ ЛИ ТЕ Е НЯКОЙ ТАКА...?

Как да се подготвите за новия етап от живота си?

Имате ли амбиции, които искате да реализирате след пенсиониране? Как си представяте себе си след пет или десет години? Искате ли да станете по-здрави и по-щастливи? Какви стъпки можете да предприемете, за да си помогнете да почувствате положителни емоции? Експертите съветват бъдещите пенсионери да търсят отговори на тези въпроси. Това ще помогне да се подготвите за нов етап в живота. Пенсионирането предлага свободен начин на живот, което не е нищо лошо. Човек, който не е обременен със задължения за работа, е свободен да си позволи да прави каквото си иска. Някои пенсионери, след като отидат на заслужена почивка, започват да реализират своите желания. Те започват да пътуват, отделят повече време на децата и внуците си.

Не се отнасяйте към пенсионирането като към края на вашия активен социален живот. По-добре е да потърсите възможности за самореализация. Този преход може да бъде време на обновление и растеж. Нека новия ви живот не повлияе негативно на брака ви!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама