Как да го преживееш макар никога да не е бил твой


Как да го преживееш макар никога да не е бил твой
Снимка: iStock/Guliver

Да преживееш раздяла е тежко, но болката е разбираема. Приятелите и близките се опитват да те подкрепят. Съвсем друго е обаче, когато отношенията не ги е имало. Как може да боли от приключването на измислени отношения? Журналистът Кирстен Корли смята: "Може тази болка да е по-силна и от реалната".

Обществото харесва определеността - или сме заедно, или не. Но на разбитото сърце му е все тая колко време сте били заедно. Дори той да не е бил ваш, болката е само по-силна.

Понякога се привързваме към хора, които не са готови да отговорят с взаимност и да ни дадат това, от което имаме нужда. Но ние не губим надежда и продължаваме да вярваме, че нещата ще се случат.

После ни поваля реалността, идва осъзнаването – всичко е свършено. Толкова сили сте вложили в измислени отношения, а те са в задънена улица. Вие се измъчвате, но на околните им се струва, че всичко е наред.

Но вие сте го обичалa истински и сега страдате. Не ви е нужен етикет или статус, за да оправдаете чувствата си. Не се срамувате от преживяванията си. Не позволявайте да ви бъде внушавано това чувство. Понякога към онези, с които не се е получило да изградим отношения, се привързваме повече, отколкото към тези, с които сме били.

Не може да се каже, че ви е оставил, но това което чувствате, напомня тази болка. Не спите нощем и често плачете. Събуждате се разбита и първото нещо, което правите, е да погледнете телефона си, който по-рано ви е будил със съобщения. Липсва ви той и надеждата: "Някой ден ще бъдем заедно".

Страдате, но не можете да покажете преживяванията си. Сигурни сте, че не бива да губите самообладание и да давате воля на чувствата си. В противен случай околните ще ви напомнят: Вие не сте били заедно. Но това не е истина. Не е задължително да се срещаш с един мъж, за да го обичаш, за да ти причини болка. Вие сте отворили сърцето си за него.

Опитвате се да продължите напред. Той няма представа колко ви е тежко, колко емоционални сили сте вложили в него. Отговаряте на съобщенията, опитвате се да се държите в ръце и да бъдете силна, преструвате се, сякаш приемате условието да сте мила и дружелюбна. Но всеки контакт ви разрушава. Виждате го и си припомняте, че не ви е писано да сте заедно.

Губите съня си заради мъж, който спи с друга жена. Връщате сцени от миналото и си мислите: "Къде сбърках?“ Болката ви разкъсва на парчета, но не можете да говорите за нея.

А болката ви е истинска и е необходимо време, за да утихне. Не е нормално да се опитвате да бъдете силна и да продължавате общуването с него. Може би той забелязва, че се отдалечавате, пита на какво се дължи. Иска ви се да изкрещите: "Боли ме. Чувствам се разбита, ти ме смаза". Но мълчите, защото е глупаво да плачете за края на нещо, което не е имало начало.

Но не поемайте отговорността. Все пак той ви е помогнал да повярвате, че между вас може да има нещо. Ако беше честен от самото начало, нямаше да се влюбите до уши. Може би е наливал масло в огъня или сте имали неангажиращи отношения. Може би ви е казал това, което сте искали да чуете, защото вашето внимание е ласкаело самолюбието му. Позволил ви е да се влюбите, без да е имал намерение да бъде с вас. Не се чувствайте виновна.

Плачете, колкото искате. Преживявайте дълбоко. Тръгвайте си без да давате обяснения. Вие не заслужавате тази болка, а той не заслужава вас. Когато раните зараснат и изтриете сълзите си, не му позволявайте отново да ви причини болка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама