Кои са основните разлики в поведението и психиката на мъжете и жените?


Кои са основните разлики в поведението и психиката на мъжете и жените?
Снимка: Pixabay.com

В съвременния свят женските и мъжките качества и роли се смесват. Но въпреки това мъжете и жените имат съвсем различно възприятие за повече неща. Това се проявява във физическите ни характеристики, различията в хормоналната система, основните инстинкти и мисленето.

Не е новина, че мъжете и жените изразяват емоциите си много различно. Разбира се, по-нежната половина на човечеството показва голяма емоционалност. Мъжете предпочитат да скрият емоциите си.

Ако попитате жена за това как е минал денят й, тя ще ви каже всичко до най-малкия детайл - звуци, цветове, миризми и други на пръв поглед ненужни подробности. За нея резултатите от този ден не са толкова важни, колкото емоциите, които е изпитала.

Мъжът ясно ще отговори на въпроса и ще разкаже за основните и най-важни събития и резултати за деня. Може дори да обясни всичко това с една дума - „нормално“.

Кои са основните разлики в поведението и психиката на мъжете и жените?

Възприемане на информация

Мъжете и жените възприемат информацията по различен начин и се фокусират върху определени неща. Жените обръщат внимание на детайлите, вътрешните си чувства и остро реагират на емоционалното състояние на други хора. Изглежда те предават информацията през себе си и едва след това правят изводи. По този начин жените правят грешки по-често, но се учат по-бързо.

Мъжете първо анализират и обработват информация от външни източници, тестват нейната ефективност, сравняват резултатите и едва след това я прилагат на практика. Те са по-задълбочени и предпазливи в подхода си.

Оказва се, че мъжете постигат по-добри и по-надеждни резултати, но с по-бавни темпове.

Скорост на развитие

Разликата в степента на развитие между мъжете и жените може да се проследи, като се наблюдават младите момчета и момичета. Момичета на същата възраст като момчета се показват по-сериозни и опитни. Това е свързано и с разлика във възприемането на информация. До 30-годишна възраст жената се превръща в напълно оформена личност с опит и уверени погледи към живота, докато при мъжете на 30-годишна възраст всичко едва започва - те натрупват информация, така че на тази възраст най-накрая да започнат да я прилагат на практика.

Жените са лоши теоретици и стратези, докато мъжете дълго време трупат и развиват своя потенциал, за да започнат да практикуват. И изглежда, че това е идеален съюз - жените могат да вдъхновят мъжете за действия и подвизи, а мъжете да насочват женската енергия в правилната посока.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама