Любовта е като наркотик


Любовта е като наркотик
Снимка: iStock/Guliver

Без да е наркотик, любовта действа наркотично, установиха изследователи.

Обяснението опира до химия и физиология. Състоянието на влюбеност се съпровожда със синтез на много химически вещества в главния мозък. Тези вещества могат да предизвикват най-разнообразни реакции, като се започне от удовлетворение и се стигне да страст.

Приповдигнатото настроение, което се наблюдава в началния стадий на отношенията, може постепенно да прерасне в еуфория и причината за това е чисто физиологична. Изследвания установиха връзката между силните усещания, предизвикани от влюбеността и по-високите нима на дофамина в главния мозък. Този невромедиатор предизвиква чувството на искрена радост и еуфория. Това вещество се синтезира в мозъка и при други източници на удоволствие, което обяснява защо наскоро запознали се влюбени имат толкова силни чувства.

Освен това любовта не просто притъпява, а направо прогонва болката. Дори само най-обичайното разглеждане на снимки на любим човек намаляват болезнените усещания.

Въжделението запълва телата ни с адреналин и норадреналин – хормони, които предизвикват лудешко туптене на сърцето, изпотяване на дланите и главозамайване.

Изследване неотдавна разкри, че гърдите, главата и стомаха са онези части от тялото, които са най-чувствителни при любов – дори когато слушате любимия или гледане негови снимки.

Силният адреналини пред обекта на нашата любов може да ни накара да се изчервим. Този хормон разширява нашите кръвоносни съдове и по този начин подобрява притокът на кръв и кислород към органите по цялото тяло, но също така (за съжаление) издайнически ни изчервява.

Освен това любовта се оказва защитно средство при сърдечни болки. Не едно изследване показа, че семейните хора страдат много по-рядко от инфаркти в сравнение с несемейните

 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама