Модерните запознанства – защо са все по-популярни


Модерните запознанства – защо са все по-популярни
Снимка: iStock/Guliver

Спийд дейтинг, Бързи срещи, Мачмейкинг…тези думи постепенно се превръщат в част от ежедневието ни и променят доста стереотипи при избора на партньор.

Защо все по-често избираме запознанствата лице-в-лице?

Само преди 100 години в патриархална България хората са се запознавали на хорото, на седенки, балове и вечеринки. По времето на соца тези формати са били заменени от забави, серенади, многочислени войнишки изпращания, абитуриентски балове и банкети.

С демократичните промени компютризацията и дигитализацията навлизат във всички сфери на живота. Съчетано със забързаното ежедневие и все по-малкото свободно време, това води до бум в интернет общуването. Хората днес имат неограничени възможности да комуникират чрез глобалната мрежа.

Заедно с тези промени през 90-те години се отваря една принципно нова страница и в сферата на запознанствата. Като гъби започват да никнат сайтовете, които предлагат нещо немислимо до момента - човек може да търси измежду хиляди профили своя бъдещ партньор денонощно. Този вид запознанства се превръщат в доминиращ през последното десетилетие. Към момента в България има над 50 такива сайта и почти всеки необвързан има опит с тях.

Както при тестването на медикаментите, така и в сферата на интернет запознанствата, страничните ефекти се проявяват едва след известен период от време.

Виртуалните запознанства имат своите предимства: анонимността осигурява комфорт за общуване без задръжки, разполагаш с неограничен брой възможности за запознанства, 24/7 имаш достъп до мрежата от който и да е край на България и света.

Но и: Благодарение на анонимността огромна част от хората не се представят с истинската си самоличност; онлайн лъжата няма как да бъде уловена; влагаш много време и емоции във виртуално запознанство, което се оказва неподходящо, след като се срещнеш с човека на живо; няма как да „помиришеш“ човека и за няколко секунди да прецениш дали между вас би могло да има нещо или не, т.е. интернет общуването не може да замени общуването лице-в-лице.

Отново идва ерата на запознанствата лице-в-лице

След бума на интернет запознанствата махалото тръгва в противоположната посока и хората отново започват да предпочитат запознанства чрез срещи на живо. Новите „модерни запознанства“ Бързи срещи, Мачмейкинг и Партита за необвързани се явяват добре забравено старо. Все по-популярно става да се запознаваш без това да е опосредствано от компютър или смартфон.

Според статистиката на организаторите на подобни събития Club R за последните 4 години близо 10 000 човека са се запознавали лице-в-лице чрез тези формати. Все повече хора избират да разширяват кръга от познанства чрез пряко общуване.

Ако не си пробвал/а до момента, можеш да стартираш с участие в най-мащабното събитие за необвързани, което ежемесечно събира над 250 участника – Парти за необвързани. Темата на 33–ото издание е „Ключ и катинар“. Датата е 22.10, мястото - клуб „Грамофон“. За повече информация и регистрация – ТУК.

И не забравяй, че в запознанствата лице-в-лице няма второ първо впечатление! На такова събитие бъди своето най-добро Аз!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама