Обичай мек мъж


Обичай мек мъж
Снимка: iStock/Guliver

Обичай мек човек. Такъв, на когото му се разтопява сърцето от кученца и наранени деца. Такъв, който плаче на тъжните финали на филмите и се радва истински на щастливите. Такъв, който целува душата, а не сърцето ти – защото знае, че душата е мястото, което крие твоята вселена, а сърцето е само една звезда в нея. Такъв, на когото все му казват, че е свръхчувствителен, защото има крехко, ранимо сърце. (Но меките хора винаги ще намерят причина да се усмихнат, независимо колко зле са нещата).

Обичай мек човек. Такъв, който винаги има мила усмивка за всеки, дори за този, който не му се усмихва в отговор. Такъв, чието сърце се къса от състоянието на света в момента. Такъв, който ще каже топла дума на човека, получил лоша новина. Такъв, който не може да гледа безучастно как друго човешко същество страда. (Меките хора не понасят несправедливостта и винаги ще се застъпят за някой, който е слаб или наранен).

Обичай мек човек. Такъв, който остава позитивен и при най-неблагоприятните обстоятелства. Такъв, чиято сила не е демонстративна, а тиха. Такъв, който е силен за другите, защото от това имат нужда в момента. Такъв, който успокоява като луната, а не изгаря като слънцето. Някой, който вижда хубавите качества у хората, дори когато изглежда, че нямат такива. Такъв, който винаги ще прави най-доброто за тези, които обича. (Защото меките хора не могат да наранят някого, който им е гласувал доверие).

Обичай мек човек. Такъв, който винаги ще ти се притече на помощ, независимо дали се опитваш да отвориш вратата, или да си намериш ключовете. Такъв, който по-скоро ще причини страдание на себе си, отколкото на другите. Такъв, който прави най-доброто за теб – не защото това се очаква от него, а защото така иска. Такъв, който винаги е готов да комуникира и да оправи нещата. (Меките хора винаги ще те попитат два пъти дали си добре, защото умеят да четат настроения и да усещат кога имаш нужда някой просто да те изслуша).

Защитавай мекия човек. Тези хора са застрашени от изчезване, защото всички им казват "трябва да си по-твърд", "толкова си наивен", "ще се възползват от теб". Те продължават да се опитват дори когато са наранени. Те са лесна мишена за подигравки, защото сърцата им са по-меки от тези на околните. Те се извиняват бързо, без значение чия е вината и грешката. (Меките хора имат нужда от защита не защото са слаби, а защото са брутално съсипани от тези, на които са се доверили).

Бъди мек човек. Бъди възглавница в свят, пълен със скали и труднодостъпни места. Бъди внимателен, когато всички останали са се отказали да бъдат. Бъди такъв човек. Защото тези хора са по-редки и по-ценни от всички скъпоценности на света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама