Шоколад и нови запознанства


Шоколад и нови запознанства

Първите хора, които са консумирали какаови напитки, са били американските индианци, които наричали какаовото дърво "тбораумх", а именно "напитката на боговете". Вярвало се, че какаовата напитка е свещена, защото позволявала на мъжа да издържи цял ден без ядене и пиене и възвръщала младостта. Това довело до превръщането на какаовата отвара в престижен елемент на индианското ежедневие. По време на управлението на Монтезума, владетел на ацтеките, шоколадът станал още по-престижен, защото вождът позволил само мъжете с висок обществен статус да употребяват божествената напитка. В нашата култура шоколадът е възприеман като символ на лукса и удоволствието.

Само още едно парченце...

В Европа свързването на шоколада с луксозна атмосфера и пристрастяващи приятни емоции започва през 17 век, когато е бил използван изключително и само от испанската аристокрация. По това време цената му била много висока, а рецептата за направата на шоколад се пазела в тайна.

В по-късните векове тайната рецепта се разпространила, но шоколадът и до днес си остава лукс. Често ни препоръчват да консумираме калоричното удоволствие на малки порции. Причината за това се дължи на многобройните противопоставяния на поддръжниците на здравословното хранене, според които шоколадът е вреден. Както за много други неща, за щастие на обичащите шоколад, и тук мненията са противоречиви. Проучванията относно ефекта на шоколада върху човешкото тяло продължават и до днес. Все повече научни издания подкрепят тезата, че когато се консумира умерено, шоколадът с висок процент съдържание на какао е полезен за здравето.

Шоколадова зависимост

Чували сте за хора, които твърдят, че са пристрастени към шоколад. А може би вие самите сте такива? Това се дължи на факта, че сладкото изкушение съдържа вещества, познати със способността си да повлияват на мозъка и да създават чувство на щастие, което много от нас желаят да изпитват отново и отново. Тираминът и фенилетиламинът в какаото са свързани с настроението и предизвикват усещане, много наподобяващо влюбването. Тези съставки, както и прекрасният вкус на какаото, допринасят за доброто ни настроение. Ето защо толкова много хора обичат шоколад и трудно могат да си представят живота си без него.

Със сигурност знаем, че консумацията на шоколад ни носи повече усмивки и винаги я свързваме с приятни емоции. Когато човек е усмихнат, е значително по-привлекателен за представителите на противоположния пол. Може би това е една от причините предстоящото декемврийско Парти за необвързани да бъде с тема Шоколад. Организаторите са Club R, а на партито се очаква както винаги да присъстват около 230 необвързани. Гостите ще са подложени на двойна доза емоции, носейки със себе си сладко изкушение, за да намерят своята половинка. Какво се случва, когато към новите срещи, фенилетиламина, ацтеките и испанската аристокрация прибавим шоколадови изненади, хубава музика и танци, можете да видите сами – на 17.12 в клуб „Грамофон“. Единственото условие, за да се включите в Парти за необвързани: Шоколад, е да сте необвързани и да носите нещо какаово (бонбон, шоколад, вафла, близалка...), което да споделите с другите гости на партито, а високите амплитуди на горещите страсти и настроение ще дойдат сами. Вече имате обяснение защо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама