В мозъка има механизъм за справяне след раздяла


В мозъка има механизъм за справяне след раздяла
Снимка: Thinkstock/Guliver

В човешкият мозък има механизъм, който помага да се преживее разрива на интимната връзка и настройва човек на нови отношения.

Това установили специалисти от американския Университета Сейн Луис, проучвали как хората реагират раздялите между двойките и на началото на нови отношения. Доказано бе също, мъжете и жените решава да скъсат с партньора по различни причини.

Представителите на силния пол по-често скъсват с партньорката, ако тя е имала секс с друг мъж. От еволюционна гледна тока този факт може да се обясни с това, че мъжът трябва да избягва възпитанието на чуждо потомство.

На свой ред жените по-често скъсват отношенията с партньора заради емоционална измяна. Те гледат да не загубят в бъдеще такива възможности като помощ при възпитанието на детето и физическата защита, каквато предоставя мъжът.

Изследването на влюбените помогнало на учените да разберат как хората се справят с скъсване на връзката. При влюбените хора е повишена активността в същите области на мозъка, както при наркоманите – в зоните, свързани с удоволствието. Раздялата може да се сравни с отърсването от кокаиновата зависимост. Сканирането на мозъка на хора, престанали да употребяват кокаин, показало, че те имат повече сиво вещество в сравнение с хората, които остават зависими. Очевидно сред скъсването с партньора в мозъка също протичат изменения, които карат човека да продължава напред.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама