Защо ревнуваме от приятелите?


Защо ревнуваме от приятелите?
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Отново тези твои приятели“. Понякога момичетата ревнуват приятеля си от неговите приятели, дори по-силно, отколкото от потенциална съперница. А младият човек не може да понася нейните приятелки. Защо се случва всичко това?

Често не разбираме, защо нашият любим е против общуването ни с нашите приятели, още повече, ако те са от същия пол. Струва ни се, че няма никакви основания за тази ревност, защото тези отношения не заплашват нищо. Но ревността може да се окаже, толкова силна, че самата тя да доведе до раздяла.

Това противоречие е залегнало в основата на изследване на психолози от Университета на щата Ню Йорк в Бъфало, САЩ. Като участници са привлечени 54 хетеросексуални двойки учещи в университета, които са се сблъсквали с ревността към приятелите. Експериментът бил проведен на два етапа.

В първия етап участниците определили своето виждане за отношенията с партньора, своята роля в тях и мястото, което те заемат в живота на партньора. За тази цел участниците били подложени на тест с декларативни въпроси като: „Колко са важни за мен романтичните отношения в живота.“, „Моят партньор ме обича много.“, „ Моят партньор иска нашите отношения да продължат възможно най-дълго.“ и т.н. Анализирайки данните, учените отбелязвали доколко всеки в двойката е привързан към партньора си.

На втория етап от изследването участниците в експеримента преминавали през своеобразен тест за увереност. В този случай отношенията вътре в двойката не били подлагани на проверка за устойчивост. Преди всичко участниците трябвало да разкажат за своето обкръжение, в това число и за приятелите на партньора си. След това изследователите ги помолили да прочетат текст, описващ взаимоотношенията на други двойки и тяхното пренебрегване един друг в хода на отношенията. В края на този етап участниците описвали своите емоции след прочитането на текста. Анализът на данните показал, че прочитането на текста за пренебрегването накарало повечето от тези, които се отличавали с голяма привързаност към партньора си, да се чувстват незащитени в собствените отношения.

Изследователите предположили, че причините за ревността в двойките, участващи в експеримента, е може би липсата на внимание от страна на партньора или неувереност в ответните чувства. Ревността към приятели на възлюбения може да говорят за силна привързаност на този, който ревнува и неговата зависимост от вниманието на важните близки. За много млади хора отношенията с любимия човек стоят на първо място сред жизнените приоритети. В този случай съмненията в ответните чувства на партньора и необходимостта да бъде делен с други хора предизвикват ревността.

Друга причина за ревността е точно обратната. Неувереността на ревнивеца в това какво място той заема в живота на любимия човек. Ако човек се съмнява в собствената важност в очите на партньора, усеща дефицит на внимание или недостатъчна увереност в себе си, то ревността няма да закъснее. Причина за обида би станала всичко. Времето прекарано с приятели, а не с партньора, тайни и преживявания разказани на приятели, а не на него и т.н. Освен това още една много важна причина за разделянето на двойките е това, че хората, които ревнуват от приятелите, по правило очакват, че техният любим ще откликва по-отзивчиво към техните нужди, отколкото към тези на приятелите. В тези случаи, колкото по-близък е приятелят, толкова по-голяма е ревността.

 Изследването открило и много неочаквани факти. Например участници, които са сключили брак, често отбелязвали, че за тях е по-приятно времето прекарано с приятели, отколкото това прекарано с половинката си, при това без изобщо да отричат любовта си. Също така те показали по-силна привързаност към приятелите си, отколкото към партньора. Причината за това е убеждението на повечето участници в експеримента, че приятелството често трае по-дълго от една романтична връзка. Ами как тогава да не ревнуваш?

Четете още интересни новини в сайта sroditeli.com.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама