Защо страдаме с години след раздяла


Защо страдаме с години след раздяла
Снимка: Thinkstock/Guliver

Психолози от Станфордския университет са открили причините, поради които някои хора с години не могат да дойдат на себе си след скъсване на връзка със своите любими. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Personality and Social Psychology Bulletin, съобщава Daily Mail.

Специалистите провели пет изследвания, в които взели участие 891 души. Те попълвали онлайн анкети, фиксиращи раздялата на респондентите с техните възлюбени и самовъзприятието на първите след личната трагедия. Учените се интересували от отношението на хората към разпространения мит, че разривът на отношенията е свързан с някаква непълноценност на един от партньорите.

Другият въпрос се отнасял до способността на човека да преодолява разрива на отношенията и да придобие опит, допринасящ до личностен ръст. Алтернатива на това според психолозите е представата на респондентите за личността като статичен обект, неспособен на качествено ново развитие.

Изследванията установили, че жизнената позиция на човека се явява ключова особеност, определяща способността на индивида да преживява разрива на отношенията. Хората, които се възприемат като статичен обект, доста по-дълго зациклят върху преживяванията от раздялата с предишните партньори и по-дълго са неспособни да започнат нови отношения.

От друга страна, хората, вярващи в способността да се развиват, доста по-бързо идват на себе си след раздяла и имат повече шансове да срещнат нови спътници в живота. Лорън Хоу, един от авторите на изследването, заключава, че хората виждат в романтичните партньори "източник на информация за себе си".

Учените заключили също така, че късането на връзката с партньора в бъдеще може да доведе до заемането на отбранителна позиция в романтичните отношения. Това е особено актуално за хората, чиято представа за себе си е като за статичен обект, смятат психолозите.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама