10 малки знака, че сте в добра връзка


10 малки знака, че сте в добра връзка
Снимка: iStock/Guliver

"Моите родители имат много добра връзка", често чувам от клиентите си. "Какво имате предвид под добра?", питам аз. "Те не спорят. Прекарват много време един с друг."

Това може да е била дефиницията на добра връзка преди години, но сега повечето хора искат повече. Ето и 10 знака, че вашата връзка попада в графата "здравословна" .

1. Доброта

Добрината по-важна ли е за всеки от вас, отколкото да бъдете самостоятелни, да имате контрол или да бъдете прави? Радвате ли се, когато сте мили един към друг? Да бъдеш добър към другия, отколкото да го контролираш е ключово за добрата връзка.

2. Спонтанна проява на топлина и привързаност

С партньора си обичате ли да показвате взимано чувствата си? Способни ли сте двата да виждате предимно хубавите си черти, отколкото само недостатъците? Обичате ли са споделяте обичта си? Изразяването на привързаност и топлина са важни за добрите романтични отношения.

3. Смях и забавление

Можете ли двамата да се смеете и играете заедно? Оценявате и забавлявате ли се взаимно на чувството си за хумор? Когато срещнете трудности, можете ли да подобрите настроението си един на друг с хумор? Може ли да бъдете игриви и да се забавлявате като децата заедно? Смехът и забавлението имат голяма роля в здравословната връзка.

4. Радвате се на времето заедно, както и това, в което сте отделно 

И двамата ли най-много обичате да прекарвате времето си с другия? Имате ли желание да отделяте време, за да бъдете заедно? Имате ли двамата приятели и интереси, които обичате да правите? И двамата ли се чувствате добре, когато не сте заедно? Някои двойки прекарват много време заедно, защото наистина им харесва, докато други го правят, тъй като се страхуват да не бъдат сами. Важно е добрата връзка всеки един да има свои приятели и интереси, за да не зависят един от друг. Зависимостта не е здравословна за връзката, по-конкретно емоционалната зависимост.

5. Метод за решаване на конфликти

Във всички връзки се пораждат проблеми. Не е важен самият конфликт, а как се справяте с него. Имате ли метод за разрешаването му или просто импровизирате? Ако спорът е част от начина, по който се справяте с конфликт, спорите ли честно или имате склонност да наранявате другия?

6. Освобождавате се от гнева

Ако един от вас или двамата се ядосате, задържате ли го, наказвайки партньора си с него или можете лесно да се освободите от него? В здравословната връзка и двамата партньори са способни бързо да продължат напред и да се върнат към добротата и привързаността.

7. Вярвате в любовта си един към друг

И двамата ли вярвате, че любовта ви е солидна, дори в тежки моменти помежду ви? Знаете ли, че може да объркате нещата, да се провалите, да се разочаровате , емоционално да нараните другия - и любовта все още да съществува между вас? И двамата ли знаете, че любовта е това, което сте, а не, което правите? Това ниво на доверие е важно за здравословната връзка.

8. Слушане, разбиране, приемане и учене

И двамата ли се чувствате чути, разбрани и приети? Споделяте ли тайните си с партньора си, без да се страхувате, че ще бъдете осъдени? И двамата ли се интересувате повече в това да учите за себе си и един за друг, отколкото да контролирате? Слушането с отворено сърце и желанието да разберете по-важно ли е, отколкото да се съдите един друг и да защитавате себе си?

9. Сексуалност

Вашата сексуална връзка топла и грижовна ли е? Можете ли да бъдете сексуално спонтанни? Може ли да говорите един с друг какво ви носи наслада?

10. Свобода да бъдеш себе си

Чувствате ли се свободни да бъдете това, което искате? И двамата ли чувствате подкрепа в следването на това, което ви носи радост? Партньорът ви радва ли се на вашето щастие?

Докато някои хора естествено могат да са отворени, мили, привързани, приемащи и емоционално отговорни за себе си, повечето хората имат нужда, за да излекуват страховете си и грешните вярвания, които са научили в семействата си. Здравословните връзки се развиват, както всеки човек развива своята способност да бъде нежен към себе си и към другите.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама