10 неща, които научаваш след края на токсична връзка


10 неща, които научаваш след края на токсична връзка
Снимка: Thinkstock/Guliver

На всички ни се е случвало да поддържаме отношения с хора, които не са за нас. И това е нещо, което не е запазено само за младите. Дори и в по-зряла (и по-мъдра) възраст никой не е застрахован от токсична връзка. Хора сме, стават и такива неща.

Когато сме влюбени, лесно можем да забравим, че ние също заслужаваме да бъдем обичани – напълно и изцяло, не частично и когато и както на другия му е удобно. Освен това, колкото и да са ужасни този вид взаимоотношения, обикновено излизаме от тях по-силни. Разбитото сърце не е нещо, за което си мечтаем, но е част от реалния живот.

Да преживееш токсична връзка не е приятно, но може да те научи на много неща. Ето 10 от тях, които са особено важни:

1. Връзката, която имаш със самата себе си, е на първо място

Когато си влюбена, понякога си толкова обсебена от другия, че забравяш за себе си и своите нужди. Ако започнеш да се чувстваш изгубена, вероятно е точно така. Най-важната връзка, която имаш, е тази със самата себе си. Но при едни токсични взаимоотношения лесно можеш да го забравиш. Ако се случи това, значи е време да ги прекратиш.

2. Отстоявай позицията си

Да отстояваш позицията си не винаги е вродено, но с практиката става все по-лесно. Не всеки ти мисли доброто. Ще има хора, които искат да се възползват от теб. Ако се пазиш от тях, е по-малко вероятно това да се случи. Работи повече върху вътрешната си увереност и смелостта да бъдеш себе си.

3. Обсебеността НЕ е любов

Любовта е комбинация от няколко неща. Не е само секс, огън и искри. Тя е и уважение, ангажимент, комуникация. Да изпитваш силно привличане не е същото като да обичаш. Няма да те топли в студените зимни нощи, нито да ти държи ръката, когато си болна.

4. Любовта е двупосочна улица

При токсичните отношения започваш да осъзнаваш колко много усилия полагаш и колко малко получаваш в замяна. И когато ги приключиш, вече знаеш, че любовта трябва да е двустранна – да получаваш толкова, колкото даваш.

5. Този, който те обича, ще те дърпа нагоре

Любовта не трябва да боли. Не е нормално да се тревожиш непрекъснато за нея. Да, може да усещаш слабост в коленете, но не да се чувсташ слаба като цяло. Ти помагаш на партньора си в неговото личностно развитие и израстване и заслужаваш същото отношение.

6. Първоначалното усещане почти винаги е вярно

Любовта може да те накара да пренебрегнеш предупредителните знаци. Но след като приключиш токсична връзка, вече ще имаш доверие на инстинктите си. Ако нещо ти изглежда грешно, най-вероятно е. Ние сме оцелели благодарение на инстинктите, така че не ги пренебрегвай.

7. Не можеш да накара някого да те обича

Няма смисъл да се опитваш да накараш някого да те обича, когато на него не му пука. Това, което ти дава, никога няма да ти е достатъчно. Когато обичаш някого толкова отчаяно, че си готова на всичко, за да го имаш, наистина разбираш какво означава да си в токсична връзка.

8. Заслужаваш любов през 100% от времето

Ти не заслужаваш да бъдеш обичана само когато другият е в настроение. Той трябва да те обича изцяло, не само части от теб. Ти си страхотна през 100% от времето и правилният човек го знае.

9. Никога не би се хванала отново с такъв човек

След връзка с неподходящ човек, едва ли ще направиш тази грешка отново. Вече знаеш как не трябва да изглежда една връзка и какво ти трябва за истински, здравословни отношения, каквито винаги си искала. Когато знаеш какво не искаш, е по-лесно да разбереш какво искаш.

10. Ти си единствената, която може да те спаси

Без значение колко боли, ти ще оцелееш. Токсичната ти връзка няма да заеме дори една глава в книгата на живота ти. Най-много едно изречение. Да се влюбиш е чудесно – когато това е любов, а не обсебеност. Запомни, че можеш и трябва да продължиш. Има много риби в морето и някъде там е точно твоята.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама