8 любовни истини, които трябва да разберете, преди да сте готови за нея


8 любовни истини, които трябва да разберете, преди да сте готови за нея
Снимка: iStock/Guliver

Любовта, чисто и просто, ни променя. Преди да се влюбим, сме един човек, а след това – коренно различен. И колкото и да се опитваме да се върнем в предишното състояние, по някаква причина не можем.

Любовта е неконтролируема сила, която оставя необратими промени в душите ни и нашата индивидуалност. Промените могат да бъдат хубави, лоши или и двете.

Щом това се случва, защо никой не ни предупреждава за него? Защо всички ни разказват колко е прекрасно това чувство, все едно живееш в приказка на Дисни? Защо никой не ни казва истината за любовта, колкото и цинично да звучи тя?

Е, добре. Ето няколко истини, които никой няма да ви каже:

1. Променяте се завинаги

За добро или зло, любовта ви променя. Тя може да ви направи състрадателен и отдаден, но може да ви направи и слаб и склонен на прекалено много компромиси.

Любовта може да бъде хубава или лоша и това може да ви изгради като личност или да ви пречупи. Но независимо каква е, тя ви белязва. Никога няма да сте човекът, който сте били преди любовта да влезе в живота ви, защото щом веднъж любовта ви докосне, животът не изглежда същият без нея.

2. “Аз“ вече е размито понятие

Ясното чувство за идентичност, чието изграждане ви е отнело години наред в детството и юношеството, е разрушено от любовта и превърнато в нещо друго.

Когато се влюбим, има моменти, в които сякаш не можем да се познаем. Това може да са кратки мигове, след които да се осъзнаем и възстановим, но може да са и дълги периоди, след които вече няма да сме същите. Може да изгубим парчета от идентичността си по пътя, не защото сме ги пожертвали нарочно, а просто защото сме забравили какви сме били преди.

3. Компромис и жертва вече са вашите топ умения

В любовта нещата никога не са 50/50. Никоя реална връзка не е равопоставена през цялото време. Любовта е да даваш и да получваш, а колоните, на които се крепи, се наричат компромис и жертва.

50/50 важи само в дългосрочен план, когато след 20 години погледнете назад и можете да кажете „Да, и двамата го направихме“. В краткосрочен план връзката непрекъснато се променя и ту единият прави компромиси, ту другият.

Като цяло, компромиси трябва да се правят и от двете страни, но може да се случи така, че в първите 5 години единият да прави повече, а другият - в следващите 10. Няма правило, според което трябва да сте 50/50 през цялото време.

4. Вече не е толкова лесно да вземате решения

Ако сте влюбени, решенията (или поне важните житейски решения) вече не са толкова прост избор между „да“ и „не“. Ако обичаш някого, той вече е част от всяко важно решение, което вземаш, независимо дали го иска, или не.

В дългата връзка въпросът за общото бъдеще е много важен и определя почти всичко – къде живеете, какво работите, пътувания, премествания и т.н. Нищо вече не е толкова просто.

5. Приоритетите ви се променят

Когато започвате да се срещате с някого, вие се придържате към приоритетите на необвързаните. Когато това прерасне в дълга връзка, приоритетите се променят, така както „аз“ се превръща в „ние“.

Ако досега кариерата е била на първо място, любовта на второ, забавленията на трето, вече е възможно любовта да е на първо, кариерата на второ, а неща като семейство и финанси да изместват забавлението далеч назад в списъка.

Но най-голямата промяна е смяната на местата на любовта и кариерата. Понякога не се налага да го правите или пък не искате да го правите, но конфликтът между двете обикновено съществува и може да разруши или пък да заздрави връзката ви.

6. По-чувствителни сте (емоционално)

Любовта означава да отвориш себе си към другия, да му повериш душата и същността си, а той може или да се грижи за тях, или да ги разруши. И когато се отдаваме по този начин, ние сме голи и незащитени.

Любовта изкарва нашите емоции на преден план и ставаме по-податливи на тъга, смях, болка, гняв и радост. Тя ни кара да свалим гарда и да се сблъскаме с емоциите си лице в лице, независимо дали го искаме, или не.

7. Може да ви изгради, може да ви разруши

Любовта е неизмерима сила, която в един момент може да ни накара да се чувстваме на седмото небе, а в следващия да ни удави в океан от отчаяние. Когато сме влюбени и щастливи, ни изглежда, че нищо не може да ни нарани. Ако любовта изчезне и сме отхвърлени, за секунди може да почувстваме, че светът се срива и не можем да направим нищо.

И в зависимост от това колко дълго сме били влюбени, може истински да ни съсипе. Любовта може да ни насочи към светло бъдеще или да ни остави като празен съд, лишен от цел, страст, посока и желание за движение.

Може би всичко това звучи цинично, но в действителност аз съм безнадеждна романтичка. Обичам мъж, който в момента изисква от мен жертви и компромиси, и въпреки това го обичам. Била съм наранявана в миналото и имам богата колекция от спомени, които често ме карат да изпитвам гняв и безпомощност. Виждала съм как любовта прави двойките по-силни и как ги унищожава. Как хората разцъфват и как се сриват, без видима причина.

Но знаете ли кое е последното нещо, което никой не ви казва за любовта?

8. Понякога трябва да се борите за нея

Любовта не е лесна. Не се връзвайте на глупостите, че „трябва да е лесно“ и „не трябва да се полагат усилия“. Ще имате и добри, и лоши, и лесни, и трудни времена. И ако искате любовта ви да укрепва, да процъфтява и да се движи напред, понякога се налага да се борите за нея.

Не казвам да се борите за безнадеждна връзка, в която единият дава 100%, а другият 0%. Но трябва да се борите за любов, в която има обещание, страст и цел. Любов, с която можете да си представите бъдеще, дори това бъдеще да не се осъществи. Защо ли? Защото ако не се борите, един ден ще се обърнете назад и ще си кажете „Дали животът ми щеше да е различен, ако бях?“

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама