Партньорът ми НЕ иска да празнува Св. Валентин - какво да правя?


Партньорът ми НЕ иска да празнува Св. Валентин - какво да правя?
Снимка: iStock

Свети Валентин е най-романтичният ден в годината за много влюбени двойки. Има и такива обаче, за които е повод за... конфликти. Ако сте по-скоро от вторите, то тази статия е за вас.

Настроил си се да празнуваш и си планирал приятна изненада за деня на любовта. Очакваш поздрав и мил жест от партньора си, а вместо това получаваш подробно обяснение защо този празник не струва и не трябва да се отбелязва. Чувстваш огорчение, разочарование, пренебрежение. Не само че плановете ти за деня са провалени, но и у теб започват да се прокрадват съмнения за връзката ви – как не разбира, толкова ли сме различни, с правилния човек ли съм. Ядосваш се и ти идва да сипеш обвинения, да убеждаваш, да държиш сметка. Но едновременно с това си даваш сметка, че партньорът ти има право на мнение и позиция и не е честно спрямо него да прави нещо, което не иска. Въпреки това не можеш просто да преглътнеш неприятните емоции и да се преструваш, че нищо не е станало. Какво да направиш? Ето някои проверени стратегии за разрешаване на разногласия във връзката, които можеш да опиташ.

Сподели как се чувстваш

Започни нежно, без критика и сочене с пръст. Признай открито какво се случва с теб, например „Чувствам се ядосан(а), разочарован(а), наранен(а)...”. След това изложи фактите от ситуацията, причината, поради която се чувстваш по този начин, както и каква е нуждата ти, като отново се опиташ да не оценяваш и да не осъждаш: „Фактът, че няма да отбележим деня на влюбените ме... (разстройва, натъжава, смущава..), тъй като за мен този празник е... (важен чакан, любим...) и имам нужда да го отбележим като... (си направим изненада, отидем на вечеря... )”.

Слушай внимателно

За да е конструктивен разговорът и двете страни трябва да се чувстват чути и разбрани, което е обратното на това да се фокусираш върху собствената си гледна точка и върху това да убеждаваш партньора си, че си прав. За да си добър слушател, за момент остави настрана собствената си позиция и прояви любопитство към света на човека срещу теб – какво точно ти казва и най-вече какви са емоциите му. Знанието и разбирането на партньора е най-добрият инструмент за добра комуникация.

Поеми отговорност за своето поведение и се коригирай

Ако разговорът стане твърде емоционален и неуправляем, се замисли как ти допринасяш за това и поеми отговорност за твоята роля, например „Извинявай, че повиших тон.” ;, „Съжалявам, че не споделих предварително, че...”, „Няма да те прекъсвам повече” и т.н.

Остани добронамерени и се отнасяй с уважение

При конфронтация естествената ни реакция е да се разгневим и да се отбраняваме, което предизвиква същото у партньора ни. Колкото и разгорещена дискусия да водите, избягвай да проявяваш снизходителност, да използваш сарказъм, да критикуваш, да обвиняваш, да засрамваш, да игнорираш с мълчание. Опитай се да се свържеш с чувствата и усещанията си в тялото и да се заявиш от тази позиция, защото именно чувствата са това, което създава свързаност. Например „Чувствам се... (отхвърлен, критикуван, неразбран..), имам нужда да.. (да си говорим със спокоен тон, да направим пауза...”. Това ще предизвика състрадание и съпричастност у човека отсреща и ще допринесе за по-честен и продуктивен разговор.

Заедно обмислете и дискутирайте възможни решения

Когато възникне спорен въпрос, предложи да си дадете време заедно да помислите за възможни решения. Би било добре всеки от вас предварително да подготви варианти за излизане от ситуацията по начин, който да удовлетворява и двамата. След това обсъдете всяко едно предложение, като се вслушвате в идеите на другия. Бъдете отворени и гъвкави. Колкото повече проявяваш позитивно отношение към предложенията на партньора ти, толкова повече той ще ти отговаря със същото и ще се стигне до компромисно решение по-лесно.

Съгласете се, че не сте съгласни един с друг

Дори и да имате хармонична комуникация във връзката си, винаги ще има въпроси, по които сте на различни мнения и това е напълно естествено, все пак сте две отделни личности. Вместо да водите безкрайни дискусии, подай ръка на човека, с когото си, като поставиш на масата въпроса за свободата да сте на различно мнение - прояви уважение към позицията на партньора си, но запази своята гледна точка.

Въведете правила

Ако разногласията в двойката са чести и не водят до желаните резултати, предложи в дългосрочен план да установите правила, които и двамата сте съгласни да спазвате по време на спор. Например може да се разберете, че ще прекъсвате разговора, ако емоциите ескалират и ще си вземате почивка, докато се успокоите и сте готови да продължите. Също така, може да въведете правило да поемате отговорност какво ще правите различно от тук нататък, за да сте по-удовлетворени от връзката си.

Трябва да се отбележи, че предложените стратегии за разрешаване на спорове работят най-добре във връзки, в които участниците си имат доверие, чувстват сигурност и не се страхуват да покажат своята уязвимост. При двойки, при които разногласията са твърде болезнени и не могат да бъдат преодолени, по-полезно би било да потърсят съвет от психолог и психотерапевт. Нездравословните конфликти могат да са причината да се чувствате дистанцирани и нещастни във връзката си. И обратното, когато знаете как да разговаряте дори и по трудни теми, всеки спор може да бъде възможност да се опознаете по-добре с човека до вас, да научите нещо ново за това какви са ценностите

ви и как са се формирали, да се почувствате по-близки и свързани един с друг и да задълбочите връзката си.

 

Автор:

Евелина Терзийска

психолог-консултант

evelinaterziyska.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама