Шоколад и нови запознанства


Шоколад и нови запознанства
Снимка: iStock/Guliver

Първите хора, които са консумирали какаови напитки, са били американските индианци, които наричали какаовото дърво "тбораумх", а именно "напитката на боговете". Вярвало се, че какаовата напитка е свещена, защото позволявала на мъжа да издържи цял ден без ядене и пиене и възвръщала младостта. Това довело до превръщането на какаовата отвара в престижен елемент на индианското ежедневие. По време на управлението на Монтезума, владетел на ацтеките, шоколадът станал още по-престижен, защото вождът позволил само мъжете с висок обществен статус да употребяват божествената напитка. В нашата култура шоколадът е възприеман като символ на лукса и удоволствието.

Само още едно парченце...

В Европа свързването на шоколада с луксозна атмосфера и пристрастяващи приятни емоции започва през 17 век, когато е бил използван изключително и само от испанската аристокрация. По това време цената му била много висока, а рецептата за направата на шоколад се пазела в тайна.

В по-късните векове тайната рецепта се разпространила, но шоколадът и до днес си остава лукс. Често ни препоръчват да консумираме калоричното удоволствие на малки порции. Причината за това се дължи на многобройните противопоставяния на поддръжниците на здравословното хранене, според които шоколадът е вреден. Както за много други неща, за щастие на обичащите шоколад, и тук мненията са противоречиви. Проучванията относно ефекта на шоколада върху човешкото тяло продължават и до днес. Все повече научни издания подкрепят тезата, че когато се консумира умерено, шоколадът с висок процент съдържание на какао е полезен за здравето.

Шоколадова зависимост

Чували сте за хора, които твърдят, че са пристрастени към шоколад. А може би вие самите сте такива? Това се дължи на факта, че сладкото изкушение съдържа вещества, познати със способността си да повлияват на мозъка и да създават чувство на щастие, което много от нас желаят да изпитват отново и отново. Тираминът и фенилетиламинът в какаото са свързани с настроението и предизвикват усещане, много наподобяващо влюбването. Тези съставки, както и прекрасният вкус на какаото, допринасят за доброто ни настроение. Ето защо толкова много хора обичат шоколад и трудно могат да си представят живота си без него.

Със сигурност знаем, че консумацията на шоколад ни носи повече усмивки и винаги я свързваме с приятни емоции. Когато човек е усмихнат, е значително по-привлекателен за представителите на противоположния пол. Може би това е една от причините предстоящото Парти за необвързани да бъде с тема Шоколад. Организаторите са Club R, а на партито се очаква да присъстват около 150 необвързани – жени на възраст между 25 и 45 години и мъже на възраст между 30 и 50 години. Гостите ще са подложени на двойна доза емоции, носейки със себе си сладко изкушение, за да намерят своята половинка. Какво се случва, когато към новите срещи, фенилетиламина, ацтеките и испанската аристокрация прибавим шоколадови изненади, хубава музика и танци, можете да видите сами – на 29 ноември (петък) от 19:30 ч. в клуб "Disco". Единственото условие, за да се включите в Парти за необвързани: Шоколад, е да сте необвързани в посочената възрастова група и да носите нещо какаово (бонбон, шоколад, вафла, близалка...), което да споделите с другите гости на партито, а високите амплитуди на горещите страсти и настроение ще дойдат сами. Вече имате обяснение защо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама