Щастливи отношения - как да ги постигнем?


Щастливи отношения - как да ги постигнем?
Снимка: iStock/Guliver

Когато всичко във връзката е добре, много харесваме партньора си и светът е розов. Но в дни, когато е трудно, сме готови бързо да се откажем, да отправим обвинение, да твърдим, че сме неразбрани и необичани... Психологът Наталия Маламова дава конкретни насоки и препоръки как да предотвратим това в книгата си "Щастливи отношения - как да ги постигнем?"

Тя ни разкри няколко конкретни съвета, с които взаимоотношенията между мъжа и жената могат да бъдат винаги в разгара си.

Книгата ви носи името "Щастливи отношения - как да ги постигнем?". Е, как би могло да се случи това?

Много е важно, първо да се научим да се приемаме един – друг. Приемането е първата стъпка към подобряване на комуникацията във връзката. То не е само тогава, когато партньорът ни се чувства добре. Ние сме щастливи, обичаме се, романтично ни е, не можем един без друг. Приемането, всъщност, е и тогава, когато другият се чувства неразбран. Възникнали са някакви трудности в личен и професионален план. Тогава той има нужда още повече от нашата любов, добрина и подкрепа. Защото той самият е в неразбирателство със себе си и има нужда да опознае собствения си свят. Това, също е въпрос на приемане, от наша гледна точка.

Кой е съветът, който можете да дадете на дамите, за да приемат своите партньори?

Добре е да се научат да изслушват. Важно е да познават езика на партньора си. Защото, както съществува майчиният език, който за нас е българският, така ние научаваме и други – английски, руски, френски и т.н. Въпреки това, родният ни език си остава българският. Така е и в любовта. Ако се научим да познаваме езика на другия, познавайки своя собствен, ще можем да отдаваме по този начин любовта. Това ще води и до по-малки конфликти между партньорите. Често срещам в практиката си проблемът, че дамите се чувстват неразбрани, необичани, неподкрепяни. Защото техният първичен език на любовта е или подаръци, или прекарване на време заедно. И когато те не го получат от партньора си, това ги прави нещастни.

А по какъв начин ще посъветвате господата да се справят в една връзка – какво те трябва да дават на своята дама, за да бъдат щастливи заедно?

Обикновено, господата се ръководят от дамите. Мъжете се чувстват приети и мъжката сила се проявява, в зависимост от любовта, която получават от жената. Когато тя е подкрепяща, разбираща, отдаваща се, партньорът до нея разцъфтява. Той пожънва своите успехи, гради кариера, развива се. И тогава има желание да й даде още повече любов.

Кои са първите сигнали, по които двойката може да разбере, че нещо не е наред в отношенията?

Партньорите спират да си говорят и всеки от тях може да "залитне" в обидата и негативните емоции, тъй като се чувства пренебрегнат. Друг вариант е, когато нещо не достига в една връзка, някой от двамата да се фокусира върху работата. Особено често се случва това при мъжете. Защото заетото време и множеството ангажименти по някакъв начин успокояват и карат партньора да се чувства малко или много признат.

Какво бихте посъветвали читателите ни, за да бъде връзката им с партньора щастлива?

Трябва да се говори за очакванията, още в началото. Добре е двойката да си изясни отговорите на въпроси, като "Какво аз искам?", "Какво очаквам от тази връзка и от теб?", за да може партньорът да реагира навреме. Комуникацията е изключително важна.

Интервю на: Атанаска Маркова

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама