Точно толкова време се лекува разбито сърце


Точно толкова време се лекува разбито сърце
Снимка: iStock/Guliver

Ние хората сме социални и емоционални животни. Това е в кръвта ни и е невъзможно да го превъзмогнем. В този ред на мисли, срещайки се с други представители на нашия вид, започваме да изпитваме определени чувства и да се влюбваме. Това, от своя страна, може да има както положителни, така и отрицателни последствия. Освен ако не сте от онези 0.0000001% щастливци, които намират любовта на живота си от първия път, все някога в живота ще ви се случи да страдате от разбито сърце. И боли. Много.

КОГАТО ВИ РАЗБИЯТ СЪРЦЕТО, НАПРАВЕТЕ ТОВА

И дори в началото да ви се иска да избягате на чужда планета, да извадите сърцето си и да го затворите в хладилника, да заспите и като се събудите да осъзнаете, че всичко е било само лош сън, то с времето всички тези емоции и негативни мисли изчезват и отново ставате пълноправен член на обществото.

Въпросът е КОГА тежестта в гърдите ще спре и мисълта за него няма да предизвиква сълзи в очите? Според брачните терапевти и консултанти, това ще се случи точно 90 дни след раздялата. Казано с други думи: 12 седмици, 3 месеца или 2160 часа.

Но защо точно 3 месеца?

Веднага след раздялата попадате в капана на гнева и борбата. В този момент чувствате ярост, страх, безпокойство и силна депресия. Именно тази фаза на интензивни чувства и емоции трае 90 дни. Научното обяснение на това е, че мозъкът има нужда от 90 дни да приеме една промяна и да се отърси от емоционалната дупка, в която е попаднал. Когато минат тези 12 седмици хормоналната активност намалява и става лесно да погледнете по-ясно ситуацията. Именно тогава осъзнавате, че с раздялата не идва краят на света и, че най-вероятно е за добро. Така мисълта "Какво ще правя без него?" се превръща в "Как изобщо съм могла да излизам с него?". И отново ставате себе си.

Спрете да се чудите кога ще преживеете бившия и дали това време е обратно пропорционално на времето, в което сте били заедно. Не, това е чист биологичен процес на мозъка и трае точно 90 дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Съвети


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама